Hledá se dvojka k Babišovi. A hádejte, který poslanec se iniciativně hlásí

09.12.2014 8:37 | Zprávy

Hnutí ANO má volební sněm na konci února. O tom, že předsedou zůstane Andrej Babiš, se v hnutí vůbec nediskutuje. Funkce prvního místopředsedy je však neobsazená po odchodu Věry Jourové do Bruselu.

Hledá se dvojka k Babišovi. A hádejte, který poslanec se iniciativně hlásí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Nejvíce šancí má podle informací MF DNES předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, který už něco podobného stejně neformálně dělá. Babiš v něj má důvěru, protože spolu tvoří tandem už od dob společného angažmá v Agrofertu. Šanci má i ministr Sropnický, o funkci uvažuje i poslanec Martin Komárek.

„Pokud získám informaci, tak se o funkci místopředsedy budu ucházet " řekl Faltýnek. Utkat o post místopředsedy by se mohl s ministrem Stropnickým, ten však nechce říct, jestli chce být prvním místopředsedou, nebo jen řadovým.

Ve hře je ještě Jan Volný, který dělá místopředsedu vlivného rozpočtového výboru a v hnutí má velký respekt.  Na jednu stranu v hnutí panuje přesvědčení, že Babiš by měl jako strůjce úspěchu nástupce předvybrat sám a dát svou preferenci delegátům sněmu jasně najevo, na druhou stranu jsou v hnutí slyšet hlasy, že by pod Babišem měl být někdo, kdo není spojený s Agrofertem, aby to bylo vyvážené. Andrej Babiš zatím konkrétní jméno nevyslovil.

Na některého místopředsedu hnutí by mohl kandidovat i poslanec ANO a bývalý novinář Martin Komárek. Také on svůj zájem opatrně potvrdil:  „Rád bych se podílel na politické filozofii hnutí, proto bych se rád stal členem některého z orgánů.“ Podle MF DNES ale kromě Komárka samotného o jeho podpoře nikdo neuvažuje. A ani Andrej Babiš jej prý nemá moc rád, což jeho šance ještě více snižuje.

Hnutí bude také na sněmu diskutovat o svém programu. „Sněm má říct, jaký je dlouhodobý program a ideové směřování,“ potvrdil Babiš.

Protože se ANO skládá z nesourodých politiků, je dost nečitelné v základních programových otázkách. Například se názory dost liší v tom, jestli hnutí smí uzavírat koalice a spolupracovat s komunisty. V minulosti středopravé ANO dost lavírovalo i v tom, když padla otázka, zda se mají zrušit zdravotnické poplatky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…