Hledáte výhodné podnikání? Staňte se hlavou mafie, lákal ironicky Moravec

21.10.2012 13:04

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize byla řeč o pokračování metanolové aféry, černém trhu s alkoholem i tabákem. Hned v úvodu pořadu moderátor prohlásil, že mafiím se na černém trhu v Česku daří. A to nejen v oblasti alkoholu. Měla by se do zákona vrátit i pouhá příprava daňového podvodu? Vypadá trestní právo, jako když pejsek s kočičkou vaří dort? Policisté si stěžují především na to, že jim schází lidé.

Hledáte výhodné podnikání? Staňte se hlavou mafie, lákal ironicky Moravec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

"Hledáte výhodné podnikání? Staňte se v Česku mafiánem, příležitostí je dost," prohlásil v úvodu Moravec. Šéf týmu METYL a náměstek policejního prezidenta Václav Kučera v pozici hosta odmítl spekulovat o tom, jak bude pokračovat vyšetřování metanolové aféry, ale přiznal, že z policie do médií a následně do veřejnosti unikají informace, což zásadně ztěžuje vyšetřování.

Vyšetřování v přímém přenosu

Tlak médií v této kauze je velký a zdá se, jako by vyšetřování probíhalo takřka v přímém přenosu. Proto se zužuje okruh osob, které pracují s klíčovými informacemi. Napříště už s nimi bude nakládat jen policie a bude je prý uvolňovat po vlastní úvaze

K tomu Čermák dodal, že pachatelé, kteří se dopouštějí daňových úniků, bývají na tyto podvody velmi dobře připraveni a jsou schopni si v případě potřeby zajistit kvalitní advokáty, což stěžuje práci soudce.

Náměstek ministra spravedlnosti František Korbel důrazně odmítl, že by vláda ustupovala od boje s černým trhem, jak se to může zdát. Do trestního práva však vláda nebude sahat, protože to není třeba, podle Korbela za neoprávněné podnikání hrozí až osmiletý trest, což lze považovat za dostatečné. Připomněl také, že od minulého roku má policie lepší možnosti použití operativní techniky, což podle jeho názoru policii nepochybně pomůže.

Jak se mění trestní právo v oblasti daní? Jako když pejsek a kočička vaří dort

"Trestní právo má tu nevýhodu, že si o něm kde kdo myslí, že mu rozumí a že do něj může mluvit. Může to být tak, že lobbisté prosazují zájmy určitých skupin, ale jsem také přesvědčen, že svou roli hraje práce poslanců, jeden vymyslí to, druhý zas tohle a ve výsledku to pak vypadá, jako když pejsek s kočičkou vařili dort.," říká k možným úpravám v trestním zákoníku Franc.

A co v trestním právu Česka opravdu schází? Podle soudce by se do zákoníku měla vrátit i příprava daňových deliktů. Podle France jde o stejně závažný trestný čin jako každý jiný a není důvod brát ohled na podnikatele, kteří říkají, že by mohlo jít o šikanu podnikatelů. Příprava daňových podvodů z trestního zákoníku vypadla rozhodnutím poslanců v roce 2005.

Podle Korbela však není důvod k tomu, aby se příprava daňových a dalších ekonomických deliktů do zákona vracela. Pokud podnikatel daň doplatí, není důvod ho stíhat a pokud daň nedoplatí, pak už nejde o samotnou přípravu, ale o dokonaný trestný čin, který stíhat lze.

Kde je problém? Policistů je málo

Problémy při řečení obdobných kauz přináší podle šéfa týmu METYL Kučery i to, že má policie méně prostředků než v minulosti a bez dalších finančních toků nebude možné účinně potírat nelegální obchod s alkoholem, tabákem, či pohonnými hmotami. Pokud chceme být efektivní, tak tyto prostředky budeme požadovat, protože se bez nich neobejdeme, podotkl Kučera. Podle něj bude třeba posílit policisty zaměřené na tuto kriminalitu o stovky osob.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…