Hlupáci, nesrovnávejte Putina s Hitlerem. Toho si vychováme sami svou nezodpovědnou a kýčovitou politikou, obává se známý britský novinář

24.12.2014 21:23

Známý britský novinář Peter Hitchens v deníku Daily Mail varuje západní politiky před válkou s Ruskem. Odmítá srovnávat Putina s Hitlerem a upozorňuje na to, že pokud Západ prostřednictvím svého ekonomického tlaku dosáhne svržení současného ruského prezidenta, může se po něm k moci dostat skutečný ruský Hitler.

Hlupáci, nesrovnávejte Putina s Hitlerem. Toho si vychováme sami svou nezodpovědnou a kýčovitou politikou, obává se známý britský novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

„Přijde mi, že jsem obklopen lidmi, kteří si všichni přejí válku s Ruskem. Šlo by přitom o hrozivý válečný konflikt, ve kterém bychom prohráli všichni. Tento typ lidí si myslí, že jsme aktéry příběhu Pán Prstenů, kde Moskva je Mordorem a Vladimir Putin Sauronem,“ popisuje Hitchens. Podle britského novináře se lidé na Západě domnívají, že jsou hrdinové, kteří musí porazit Dark Lorda, aby osvobodili svaté Ukrajince z jeho zločinného sevření. „Je to přitom příšerný kýč a zkreslování situace,“ kritizuje Hitchens. (Více o autorovi ZDE)

„Po roce 1989 se přitom Moskva coby údajný agresor zcela bez boje vzdala moci nad přibližně 180 miliony lidí a přes 1 110 000 čtverečných kmZatímco Evropská unie a její vojenské křídlo NATO od té doby získala kontrolu nad více než 120 miliony lidí a téměř 650 000 čtverečných km,“ upozorňuje Hitchens a obviňuje EU z toho, že se rozhodla uchvátit ještě před rokem nezávislou Ukrajinu pro její uhlí, pšenici, pobřeží Černého moře a 48 milionů obyvatel, které chce využít jako levnou pracovní sílu.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Evropská unie podle Hitchense podpořila údajnou občanskou společnost na Ukrajině vystupující proti Rusku částkou 300 milionů liber a poté politici EU a NATO porušili veškerá pravidla diplomacie a veřejně se postavili na stranu demonstrantů, kteří požadovali, aby se Ukrajina obrátila směrem k EU. „Představte si, že by se ruští politici objevili v září při referendu o nezávislosti ve skotském Edinburghu a naléhali na Skoty, aby hlasovali pro odtržení od Londýna. Nebo kdyby Rusové financovali uskupení, jež se vyjadřovala pro samostatnost Skotska,“ poukazuje Hitchens.

„Poté dav demonstrantů přikročil k násilí, v průběhu kterého dle informací OSN zemřelo dvacet policistů. Demokraticky zvolený prezident byl následně svržen v rozporu s ukrajinskou ústavou ze své funkce. Od samého začátku těchto změn zůstává Ukrajina i nadále zkorumpovanou zemí, kde nadále vládnou mocní oligarchové podobně jako tomu je v tolik kritizovaném Rusku. Pokud jste měli problém se v tomto chaosu vyznat a přidat se na jednu či druhou stranu, tak se vám na rozdíl od většiny lidí vůbec nedivím,“ vyjadřuje se Hitchens nad neobjektivním hodnocením konfliktu.

Hitchens kritizuje touhu Washingtonu, Bruselu, Londýna, ale i Saúdské Arábie. „Političtí vůdcové těchto zemí se radují nad pádem rublu, který je důsledkem prapodivného poklesu cen ropy. Jsme svědky zvláštní škodolibé radosti nad zničujícím vývojem ruské ekonomiky a podnikání. Jak je možné, že státy v Perském zálivu neumožní opětovné zvýšení cen ropy, jako tomu v těchto situacích obyčejně bývá?,“ táže se Hitchens a vyjadřuje přesvědčení, že Rusko bylo pro tyto státy a jejich západní spojence hlavní překážkou svržení jimi nenáviděného syrského prezidenta Asada. „Proto se rozhodli tuto překážku odstranit z cesty tímto způsobem,“ má jasno Hitchens.

„Víme však vůbec, co děláme? Obyčejní Rusové jsou zvyklí přežít mnohem větší hrůzy, než si dokážeme představit. Pokud někdo trestá Rusy za jejich patriotismus, pak je to dle mého názoru skutečně nezodpovědné jednání. Stejně jako tomu bylo při zničení německé marky v roce 1922, které smetlo střední třídu a vydláždilo Hitlerovi cestu k moci. Hloupí a neinformovaní lidé dnes Putina právě s Hitlerem srovnávají. Chtěl bych je tímto varovat, že pokud se nám skutečně podaří svrhnout Putina, pak doopravdy poznáme, jaký může být ruský Hitler. A že válka v Evropě je něco, co skutečně nebude žádná zábava,“ varuje Hitchens.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …