Hnůj? Miliardy pryč! Fiala trestá zemědělce za protest. Ti jsou ve varu. Mezitím rána z tunelu

07.03.2024 18:26 | Monitoring

V Letenském tunelu v Praze se srazil traktor s osobním automobilem. Nehoda se obešla bez zranění. Traktory dovezli do hlavního města zemědělci, kteří tak chtěli vyjádřit nespokojenost s některými kroky kabinetu Petra Fialy. Premiér v reakci na hnůj před Strakovou akademií zemědělcům pohrozil, že jim odebere slíbené peníze z rozpočtu na příští rok.

Hnůj? Miliardy pryč! Fiala trestá zemědělce za protest. Ti jsou ve varu. Mezitím rána z tunelu
Foto: Repro X
Popisek: Nehoda traktoru a osobního automobilu v Letenském tunelu

Čeští zemědělci už potřetí přijeli na svých traktorech protestovat do hlavního města. Akci svolali zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR, podpořili ji ale také zástupci dalších zemědělských organizací.

Tentokrát dorazili pod okna vlády Petra Fialy (ODS) a vyklopili mu tam hromadu hnoje. K tomu přidali i balíky slámy. Policie hned ráno ohlásila, že hromady hnoje ztížily dopravu v okolí. Řidič, který hromadu hnoje před Strakovu akademii vyklopil, byl dokonce zadržen.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) to bere od zemědělců jako porušení slibu. „Právo kohokoliv na protest respektuji a jsem připravený vyrazit férově diskutovat mezi zemědělce. Poctivý přístup očekávám i od pořadatelů, kteří slíbili nezablokovat dopravu v Praze včetně MHD. Hnůj vysypaný na tramvajové koleje za takový přístup zrovna nepovažuji,“ reagoval Výborný.

Ještě ostřeji se proti zemědělcům vymezil premiér Petr Fiala, který dokonce pohrozil, že jim odebere slíbené miliardy. „Se zemědělci jednáme opakovaně. Jednal jsem s nimi já, ministr zemědělství i ministr financí. Nemíním ale ustupovat tlaku, vydírání, blokování ulic nebo omezování života lidí, jako to dneska vidíme v Praze. Výsledků se dá dosáhnout jen u jednacího stolu,“ sdělil Fiala.

„Minulý týden jsme se dohodli, že příští rok zvýšíme částku, kterou podporujeme zemědělce, o dvě miliardy korun. Vedení Agrární komory a Zemědělského svazu tedy protestuje i proti tomu, že vláda chce dát do zemědělství dvě miliardy korun z peněz daňových poplatníků navíc. Vzkazu rozumím, na vládě se můžeme domluvit na tom, že ty peníze dáme jinam. Jestli vedení Agrární komory není schopné vést dialog, dovést ho do konce, a uchyluje se k těmto akcím, musí nést i odpovědnost za jejich výsledky. Vláda tlaku ustupovat nebude,“ vzkázal premiér.

Na slova vládních představitelů reagoval předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, podle kterého žádné sliby o neblokování dopravy neproběhly. „Já žádnou dohodu o hnoji nebo blokádě Prahy s nikým neměl, nikomu jsem nic takového neslíbil. Je jasné, že několik set traktorů dopravní komplikace vytvoří. Sám jsem se Pražanům omluvil, že nějaká omezení způsobíme, a snažil jsem se, aby byla co nejmenší. Proto jsme také dali kvóty na počet strojů, jinak by jich byl dvojnásobek,“ prohlásil Pýcha, že cílem bylo vytvořit co nejmenší dopravní komplikace.

Slova premiéra Fialy o možném odebrání peněz zemědělcům bere Pýcha jako vyhrožování. „Je to vyhrožování. Tyto věci nemá smysl mediálně hrotit, ale spíš udělat vše pro to, abychom se sešli,“ dodal Pýcha podle informací serveru Novinky.cz.

Jeden ze zemědělců se mezitím se svým traktorem stal účastníkem nehody, která zkomplikovala dopravu v Letenském tunelu. „V Letenském tunelu zasahujeme u nehody traktoru a osobního auta. Událost se obešla bez zranění,“ informují pražští hasiči. Pokojný protest s příslibem neomezování dopravy se tak zcela naplnit nepodařilo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala začíná mít pěnu u huby, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 07.03.2024 19:10:05
a zkouší si hrát na tvrďase. Neví kudy kam. Na české lidi a jejich zájmy kašlal, financoval z našich daní kdejakou sviňárnu a dnes není schopen splnit vůbec nic. A protože je zbabělec, tak není ani schopen přiznat, že tuhle republiku dostala jeho kamarila špatnými rozhodnutími cugrunt. On hraje hrdinu proto, že opravdu v kase není asi VŮBEC NIC! A bojí se to občanům říct! Nám nemusí kvákavým hlasem vyhrožovat, o jeho " mužném hrdinství" víme svoje, když mu Verhofstadt v Bruselu málem nafackoval. Tak ať nedělá kino, nevyhrožuje a vyvalí, kde jsou prachy, které mu lidé svěřili ve svých daních s předpokladem, že je použije jeho vláda ve prospěch občanů této země. Rozpočet se totiž neurčuje podle toho, jak je kdejaký .... nazlobený, ale podle potřeb této země, Fialo!

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…