Hnusný humor na Primě: Poslanci se smáli Rathovým náhradám ve vazbě

10.06.2012 11:58

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) a poslanec KSČM Pavel Kováčik byli hosty nedělní Partie na televizi Prima. Namísto konkrétních zjištění a prohlášení v kauze Davida Ratha se spíše polemizovalo o problematice korupce. Závěr však nebyl téměř žádný.

Hnusný humor na Primě: Poslanci se smáli Rathovým náhradám ve vazbě
Foto: tan
Popisek: Karolína Peake na Primě

"Ano, měl by se vzdát mandátu," konstatovala vicepremiérka Karolína Peake v úvodu Partie. Narážela na fakt, že vazebně stíhaný poslanec David Rath se jej vzdát nehodlá. Dodejme, že podle Ústavy České republiky nelze jakýmkoli způsobem mandát poslance odebrat. "Paní kolegyně má pravdu," doplnil komunistický poslanec Pavel Kováčik. Debata se následně stočila na poslanecké náhrady, které však Rathovi být odebrány mohou. "Neukazuje tento příklad fakt, jak absurdní náhrady jsou?" ptal se moderátor Punčochář. Jednoznačnou odpověď nedostal. Místy se dokonce vtipkovalo, že by náhrady exhejtmana měly být vyšší, jelikož namísto z Hostivic dojíždí až z Litoměřic.

"Toto bylo docela hnusné, ani černý humor, ani ironie. Z tohoto si dělat legraci je prostě nemístné. Opět jsme se dostali do politikaření," hodnotí pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Nikdo ve sněmovně s Davidem Rathem nehne a měnit naoko náhrady, které jsou v podstatě zanedbatelné, je směšné. Musím ale hned v úvodu říct, že mě potěšilo, že dramaturgie nedělní Partie vyměnila nepohodlné barové židle za černé, kožené, které jsou jistě příjemnější, než když vám padesát minut visí nohy jak vodníkovi," dodává s úsměvem Polách.

"Víte, co chci říct, že jsme poprvé v historii rozhodovali pod hlavněmi zbraní, vždyť ve sněmovně byla u hlasování o Davidu Rathovi přítomná ozbrojená moc s pistolemi. Aby u tohoto rozhodovala takováto moc přímo v sále, to je zásadní věc, to je naprosto nepřijatelné. A ten pan poslanec přece mohl promluvit, vždyť on není odsouzený, nepřišel o mandát," pustil se Kováčik do úterní schůze, kde byl Rath vydán ke stíhání (více ZDE). Podle mnohých poslanců šlo navíc o protiústavní zásah. "Připadalo mi to nesmyslné a zbytečné a přidávalo to tomu divadlu," podotknula Karolína Peake. Víc se k tomuto vracet nechtěla.

Stav Davida Ratha je nyní ve fázi, kdy se nachází v litoměřické vazební věznici, má pravidelný režim a smí se koupat pouze dvakrát týdně. Pavel Kováčik upozornil na nesrovnalosti s nedávnou kauzou podnikatele Romana Janouška. Ten opilý porazil ženu, z místa ujel a utíkal policistům. I přesto je na svobodě, podle některých zdrojů opakovaně jezdí do Chorvatska a svému trestu se vyhýbá. "Může to tak působit," přiznala vicepremiérka. "To nepůsobí, to tak je," namítal Kováčik.

"V tomto případě se ukázalo, na jaké straně Peake stojí. Srovnání s Janouškem totiž bylo zcela na místě a ona místo toho, když už tak chce bojovat proti korupci, aby tvrdě vystoupila proti Janouškovi, tak to neudělala. Pouze se opřela do Davida Ratha, Dodám, že před rokem našla švýcarská policie na Janouškových kontech miliardy, u Ratha sedm milionů," říká pro ParlamentníListy.cz Polách. "V tomto vicepremiérka určitě neobstála. Pokud se má měřit stejným metrem, tak všem a za všech okolností," dodal Polách.

Cesta k LIDEM

Karolína Peake, rozená Kvačková, je podle encyklopedií česká nestranická politička a právnička, od července 2011 místopředsedkyně vlády Petra Nečase, předsedkyně Legislativní rady vlády a předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí.

Do dubna 2012 působila jako 1. místopředsedkyně Věcí veřejných, z nichž vystoupila podle vlastního vyjádření pro nespokojenost se sebereflexí strany a praktikováním politiky výhrůžek a ultimát. Bezprostředně poté oznámila vznik názorové platformy s cílem její transformace do nové politické strany LIDEM (liberální demokraté).

Anketa

Dali byste svůj hlas LIDEM?

7%
93%
hlasovalo: 1924 lidí
"V politice chceme prosazovat taková pravidla, aby se prosadila a vyplatila obyčejná lidská slušnost. Chci ukázat, že slušný člověk není hloupý člověk," uvedla Peake v sobotním tiskovém prohlášení. "Naší politikou je respekt ke svobodě jedince a maximální podpora jeho rozvoji," dodala vicepremiérka.

LIDEM chce prosazovat ekonomické a osobní svobody, úsporný stát nezatěžující občany, podporu důstojnému stáří či těm, kteří se bez vlastní viny dostali do tíživé situace. Dále chtějí snížit byrokratickou zátěž, podporu poctivých podnikatelů a investice do vzdělání, vědy, výzkumu a infrastruktury, uvádějí programové priority. "Cílem LIDEM je "vrátit politice a demokracii důvěru občanů"," uvedla Peake.

Strana o víkendu rovněž spustí svou provizorní webovou stránku. "Nový web ve stranických barvách vznikne až po 10. červnu, vybereme logo strany z desítek návrhů, které nám v rámci vyhlášené soutěže přicházejí," uvedla Peake. Soutěž strana vyhlásila krátce po svém vzniku, kdy vypsala finanční odměnu pro vítězný návrh grafického symbolu LIDEM. "Dočasné" internetové stránky mají sloužit ke komunikaci s příznivci strany či případnými zájemci o spolupráci, kteří na webu naleznou kontaktní informace. Stránky budou obsahovat také aktuality, tiskové zprávy, stanovy či právě nově vypracovaná programová a hodnotová východiska strany.

Strana LIDEM vznikla odchodem Peake a části dalších politiků z Věcí veřejných, za které byli původně zvoleni do Poslanecké sněmovny. Odchod zdůvodnili svým nesouhlasem s politikou ultimát a konfrontací, kterou VV prosazovaly vůči svým koaličním partnerům. VV později vládní koalici opustily a přešly do opozice.

V preferencích ovšem doposud LIDEM nezabodovala. Naproti tomu podle krajských šetření agentury SANEP (více ZDE) komunisté jednoznačně posilují a ve většině krajů dosahují až 20 procent. Spolu s ČSSD tak KSČM pohodlně téměř všude může utvořit koalice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…