Hnutí ANO bez Babiše? Nezavírejme si dveře... Starosta Kolář překvapil

07.09.2021 19:37

S blížícími se volbami zaznívají z aktuálně druhého nejsilnějšího volebního uskupení v Česku hlasy, aby se SPOLU zcela nezavíralo možné povolební spolupráci s aktuálně nejsilnějším hnutím ANO. Po vyjádřeních politiků ODS Alexandra Vondry či Marka Bendy, kteří by byli ochotní s ANO vyjednávat o vládě s podmínkou neúčasti Andreje Babiše ve vládě, se nyní se smířlivým přístupem k ANO ozval i známý pražský starosta z TOP 09 Ondřej Kolář. Varuje, aby se koalice nezachovala jako demokratičtí ministři v roce 1948.

Hnutí ANO bez Babiše? Nezavírejme si dveře... Starosta Kolář překvapil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Anketa

Je generace lidí narozených po roce 1980 připravena plně převzít vládu nad Českem?

3%
95%
hlasovalo: 10894 lidí
Starosta Prahy 6 i přes ruské výhrůžky proslul kupříkladu svým nezlomným postojem ve sporu o sochu maršála Koněva, což jej spojuje s mnohými politiky ANO, kteří se postavili Rusku po zjištění, že tajné služby země stojí za teroristickým útokem ve Vrběticích, o němž českou veřejnost informoval samotný předseda hnutí, premiér Andrej Babiš.

Hnutí ANO Kolář pak dokonce považuje za stranu, která nás může ochránit před spadnutím do situace podobné té z roku 1948. „Člověk by se měl poučit z chyb, které se staly v historii. V roce 1948 demokratičtí ministři odešli z většinově komunistické vlády. Komunistům to neosolili, jen vše ztratili. Z mého pohledu není ani teď taktické si zavírat dveře u žádné politické strany, tedy kromě pošuků a extremistů, kteří ve volbách také kandidují,“ zaznělo od Koláře ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Hnutí ANO bez jejího předsedy Andreje Babiše považuje za „etablovanou politickou sílu, s níž je potřeba počítat, minimálně výhledově“. Varuje přitom před „pošuky a extremisty“ z KSČM, SPD či Přísahy.

Kolář, jenž je na čtvrtém místě pražské kandidátky SPOLU, by jedinou překážku viděl právě v osobě premiéra Babiše. „Pandemie si vyžádala třicet tisíc mrtvých a pan premiér dělá, jako by se ho to netýkalo. Státní finance jsou úplně v rozvratu, zadlužení je příšerné. A dochází tu k podkopávání principů a hodnot, na kterých nám v topce záleží – svoboda, demokracie, vláda práva,“ uvedl s tím, že mu vadí Babišův střet zájmů.

Jednání s Babišem považuje za vyloučená. „Premiér Babiš sleduje své osobní zájmy a neumí rozlišit mezi těmito svými osobními zájmy a zájmy této republiky. Obávám se, že dokud bude ANO předsedat Andrej Babiš, tak jakékoli jednání s tímto hnutím bude vyloučené, ale ANO už je holt potřeba brát jako etablovanou politickou stranu, která tu sílu opravdu má,“ vyjádřil se starosta Prahy 6, jenž má silnou šanci dostat se po volbách do Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…