Hnutí ANO navrhlo zavedení klouzavého mandátu poslanců

04.03.2015 20:58

Vládní hnutí ANO navrhlo zavedení takzvaného klouzavého mandátu poslanců. Pokud by se poslanec stal ministrem, nastoupil by za něho do sněmovny dočasný náhradník z příslušné kandidátní listiny. V Senátu chce skupina poslanců hnutí řešit záležitost jinak. Senátorovi, pokud by se stal ministrem, by mandát v horní komoře zanikl. Konaly by se doplňovací volby. Uvádí to ústavní novela a návrh novely příslušných zákonů, které dnes dorazily do sněmovny.

Hnutí ANO navrhlo zavedení klouzavého mandátu poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek u řečnického pultíku

Pro schválení ústavní novely v dolní komoře by muselo ANO přesvědčit nejméně 120 z 200 poslanců. Na úpravu by musel třípětinovou většinou přítomných členů kývnout také Senát, a to ve stejném znění. Klouzavý mandát je jedním z bodů, o nichž se debatuje v rámci širších ústavních změn v jednom z podvýborů sněmovního ústavně právního výboru. Strany přitom mají na úpravu rozdílné názory.

Sociální demokraté jsou rozděleni

Materiály z podvýboru uvádějí, že kladný postoj vyjádřily vedle ANO frakce opozičních KSČM a Úsvitu. Komunisté ale dávají podle podkladů pro jednání podvýboru přednost možnosti zániku mandátu. Proti klouzavému mandátu se vyslovily frakce vládních lidovců a opozičních občanských demokratů. ODS upozorňuje na to, že úprava by vedla k ještě většímu oddělení vlády od sněmovny a k dalšímu znevažování dolní komory kvůli absencím ministrů při jednání.

Neutrální stanovisko zaujal k případné změně klub opozičních TOP 09 a Starostů. Sociální demokraté jsou rozděleni. O klouzavém mandátu hovořili sociálnědemokratičtí poslanci v čele s jihomoravským Michalem Haškem, kteří byli zároveň hejtmany a loni se kvůli vnitrostranickému usnesení jedné z funkcí vzdali. Úpravu podle podkladů podporuje předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc, jenž patří k Haškovu křídlu v ČSSD. Proti je naopak člen výboru Jan Chvojka, jenž bývá v sociální demokracii řazen do tábora předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky.

Navrhovaná změna Ústavy by si vyžádala rozpočtové náklady

Skupina poslanců hnutí ANO argumentuje pro úpravu posílením dělby moci mezi výkonnou a zákonodárnou, když sněmovna má vládu kontrolovat. Poukazuje v důvodové zprávě na časovou náročnost práce poslance, jenž je zároveň ministrem. "Funkce poslance se tudíž ocitá na druhé koleji, což nelze považovat za uspokojivý stav," píšou. Časovým zaneprázdněním zdůvodňují i úpravu u senátorů. Zánik mandátu v tomto případě navrhuje hnutí v souvislosti s tím, že kvůli většinovému volebnímu systému nemá senátora kdo nahradit a klouzavý mandát tedy nepřichází v úvahu.

Navrhovaná změna Ústavy by si vyžádala rozpočtové náklady, které ale podle autorů není možné přesně spočítat. Jde o to, že poslanec, jenž je ministrem, dostává pouze ministerský plat. Pokud by za na něj nastoupil náhradník, odměny za práci v dolní komoře by dostával on. Podobné by to bylo i v Senátu. Stát by musel hradit i doplňovací senátní volby.

Předlohu, která by byla účinná až pro následující volební období sněmovny i Senátu, nejprve posoudí vláda. Rozhodnutí bude na zákonodárcích.

    Přehled členů současné vlády a jejich funkcí v Parlamentu:
    ČSSD
    Premiér Bohuslav Sobotka: poslanec
    Ministryně práce Michaela Marksová: není členkou Parlamentu
    Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier: senátor
    Ministr průmyslu Jan Mládek: poslanec
    Ministr školství Marcel Chládek: není členem Parlamentu
    Ministr vnitra Milan Chovanec: poslanec
    Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek: poslanec
    Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček: není členem Parlamentu
    ANO
    Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš: poslanec
    Ministr dopravy Dan Ťok: není členem Parlamentu
    Ministr obrany Martin Stropnický: poslanec
    Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová: není členkou Parlamentu
    Budoucí ministr spravedlnosti Robert Pelikán: není členem Parlamentu
    Ministr životního prostředí Richard Brabec: poslanec
    KDU-ČSL
    Místopředseda vlády pro vědu a inovace Pavel Bělobrádek: poslanec
    Ministr kultury Daniel Herman: poslanec
    Ministr zemědělství Marian Jurečka: poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…