Hodinová palba Miloše Zemana v bulváru: Kalousek se o Tibet nezajímal. Ani Kocáb. Dusilová je podřadná zpěvačka. Podplacené „Bakalovy“ noviny

17.04.2016 13:00

Miloš Zeman se v rozhovoru pro Blesk.cz v pořadu S prezidentem v Lánech zase pořádně rozjel. Prozradil, že je mu lidsky líto lidí typu Miroslava Kalouska. Hospodářské noviny označil za zkorumpované a konstatoval, že Generace 21 mu vlastně dala za pravdu, když do České republiky přivezla irácké uprchlíky. Ostrá slova z úst hlavy státu zazněla také na adresu zpěvačky Lenky Dusilové.

Hodinová palba Miloše Zemana v bulváru: Kalousek se o Tibet nezajímal. Ani Kocáb. Dusilová je podřadná zpěvačka. Podplacené „Bakalovy“ noviny
Foto: ReproFoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru pro Blesk.cz

V úvodu se vyjádřil ke kauze právníka Zdeňka Altnera a ČSSD. Necítí prý za ni žádnou osobní vinu, byť smlouvu s advokátem podepsal v pozici předsedy strany. 

„Cítím naopak radost a hrdost z toho, že se podařilo zachránit Lidový dům před konfiskací ... A to i za pomoci advokáta Zdeňka Altnera,“ konstatoval prezident. „Kdyby ČSSD včas zaplatila advokátovi za právní služby 18 milionů, žádné penále by se dnes platit nemuselo. Jak víte, spor o Lidový dům byl vyhrán v roce 2000 a já jsem odešel z vedení ČSSD v roce 2001,“ podotkla hlava státu. Stranu opustil později, a to v roce 2007 kvůli sporům s tehdejším předsedou Jiřím Paroubkem.

Vinu za současné problémy sociální demokracie klade na bedra předsedů strany z roku 2004, tedy buď Vladimíra Špidly či Stanislava Grosse. Kdyby v roce 2004 ČSSD zaplatila 18 milionů, o čemž rozhodl soud, dnes by strana nebyla pod finančním tlakem.

Následně se vyjádřil ke kauze Čapího hnízda Andreje Babiše (ANO). Tady prý souhlasí s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a zdůrazňuje, že si politici nesmí hrát na vyšetřovatele a soudce.

„Na tyto dvě role si nemají hrát ani tupí novináři, kteří o tom zpravidla mnoho nevědí. Chtěl bych vám připomenout kauzu Budišov. Tehdy novinářští psíci poštěkávali na Věru Jourovou. Také si hráli na vyšetřovatele a soudce,“ připomněl prezident případ dnešní eurokomisařky Věry Jourové, která prožila mnoho týdnů ve vazbě, aby byla později očištěna a zproštěna všech podezření.

Posléze došlo na téma inkluze. Problematiky se v poslední době chopila Občanská demokratická strana. Prezident připomněl, že on sám myšlenku inkluze kritizuje už dva roky, ale ODS tady zpočátku stála proti Hradu.


Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk. (ReproFoto: Blesk.cz)

Odpověď Kalouskovi: S lidmi jako on cítím soucit

V internetovém vysílání zazněl také dotaz z úst předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. „Pane prezidente, tvrdil jste do čínské televize, že minulé vztahy příliš ustupovaly Spojeným státům a Evropské unii. Mohl byste citovat jeden příklad, v němž by EU tlačila na Českou republiku ve vztahu k Číně tak, že to bylo proti vůli a zájmům České republiky?“ ptal se.

„Velmi rád,“ prohlásil prezident. Připomněl kauzu non-paper, kde EU požadovala, aby žádný politik členské země nejel na oslavy konce druhé světové války v Asii do Pekingu. Tento požadavek EU byl podle prezidenta v rozporou se zájmy naší země.

Rozhodně to prý není tak, že by byl pod tlakem Číny. Pravda je, že s prezidentem Si nemluvil o lidských právech a nevidí na tom nic špatného. „Nejsem tak povrchní a čínský prezident také ne, abychom nedokázali odlišit podstatné od nepodstatného. Podstatný je objem investic,“ zaznělo z úst hlavy státu. Zásadní jsou také dohody o rozvíjení spolupráce.

„Byl u mě nedávno Petr Nečas a řekl mi, že Miroslava Kalouska zná dvacet let a za těch dvacet se Kalousek nezajímal o Tibet,“ doplnil prezident. Totéž prý platí o Karlu Schwarzenbergovi či o Michaelu Kocábovi. Miloš Zeman tyto muže zařazuje do skupiny „bývalých politiků“, kteří se teď na tomto tématu snaží jen lidsky zviditelnit. „Lidsky s nimi cítím soucit,“ doplnil prezident.

Demonstrantům, kteří se pokoušeli např. sundávat čínské vlajky ze stožárů, vzkázal následující: „Těch několik set převážně mladých lidí by potřebovalo krátkou lekci z historie. Před rokem 1951 nebyl Tibet žádnou kvetoucí demokracií, ale teokracií, kde vládli kněží, kteří se modlili ve stovkách klášterů a ostatní lidé na ně pracovali. ... A například platilo pravidlo, že ti byla uťata ruka, když jsi přespal na půdě lámy.“ Miloš Zeman naproti tomu preferuje právo na život, právo na práci, či právo nemít hlad. Politická práva jsou sice také důležitá, ale právo nemít hlad je podle hlavy státu důležitější.

A když už jsme u tibetských vlajek, Miloš Zeman je srovnal s prapory sudetských Němců za první republiky. Dnes drtivá většina světa uznává jednotnou Čínu a to včetně Tibetu. Česká republika patří do stejné skupiny států. Nelze se proto divit čínským úřadům, že nelibě nesou mávání tibetskými vlajkami. Je to stejné, jako když by za první republiky někdo mával vlajkami sudetských Němců. Ony takové vlajky sice neexistovaly, ale československé úřady by to také netolerovaly.

Hospodářské noviny jsou podplacené, míní prezident

Od srdce se zasmál dotazu, zda si Hrad objednal tvrdý postup proti lidskoprávním aktivistům. Má prý tolik práce, že by něco podobného ani nestihl. V této souvislosti padla také poznámka ředitele Knihovny Václava Havla, zda se snad prezident cítí být nadřízeným policistů, když je oceňoval na Pražském hradě za jejich postup během čínské návštěvy. Z úst hlavy státu mimo jiné zaznělo, že nadřízený se musí umět zastat svých podřízených a to i navzdory médiím.  

„Děkuji řediteli Knihovny Václava Havla financované Zdeňkem Bakalou. Pokud jde o média, která považuji za podplacená, tak jsou to Hospodářské noviny již zmíněného Zdeňka Bakaly, který čelí podezření, že vytuneloval OKD. Vy jistě znáte přísloví, koho chleba jíš, toho píseň zpívej. A Hospodářské noviny opakovaně útočí na ty, kdo kritizují Zdeňka Bakalu,“ uvedl.  

Chudinka holčička, podřadná zpěvačka Lenka Dusilová

V rozhovoru pro Blesk.cz prezident Miloš Zeman zmínil i Lenku Dusilovou a Davida Kollera. Ti se na Cenách Anděl důrazně postavili Hradu. Prezident postavil proti jejich názoru stanovisko Karla Gotta.

Host serveru politoval „chudinku holčičku“ Dusilovou a obořil se na redaktora, že žijeme v demokratické společnosti. „Chudinka holčička. Kdyby se ty tři věty alespoň naučila zpaměti... Představte si, že by Lucie Bílá přerušila své vystoupení na Zlatém slavíku a prohlásila: Podporuji Miloše Zemana. Tak by ‚pražská kavárna‘ okamžitě spustila řev,“ upozornil.

Proti ní postavil „zlatého slavíka“ Karla Gotta, který se vyjádřil velmi kriticky na adresu uprchlíků. Netrvalo dlouho a na hlavu pěveckého Mistra se snesla drsná kritika. Mnohonásobný zlatý slavík mimo jiné řekl, že uprchlíci schválně strkají děti před kamery. A že nás Amerika chce držet ve strachu.

„Tady se upírá právo zlatému slavíkovi Karlu Gottovi na názor, ačkoli se přiznává poměrně podřadné zpěvačce Lence Dusilové. Doufám, že Karel Gott nečetl svůj názor z papíru,“ udeřil prezident.

Nevidí problém v tom, že „zlatý slavík“ nevidí bezprostřední příčinu uprchlické krize v samotném islámu. Zeman v tomto náboženství rizika vidí. „Zvykněte si sakra na to, že žijeme v demokratické pluralitní společnosti,“ zaznělo z úst prezidenta. Novinář se podle prezidenta chová jako člověk, který byl vychován v autoritářském systému, kde se připouští jediný správný názor.

Generace 21 vlastně v praxi potvrdila moje slova

Pár slov doplnil také k Nadačnímu fondu Generace 21. „Sama tato nezisková organizace sem dovezla irácké uprchlíky, takže slovy Andreje Babiše vlastně zastoupila pašeráky. A tito Iráčané následně zdrhli do Německa. A tím se potvrdila pravdivost mé základní teze, že uprchlíkům v prvé řadě nejde o práci, ale o sociální dávky,“ řekl.

Za pravdu mu pak dávají i německé tajné služby, které připouštějí, že bylo podceněno riziko terorismu, které s sebou teroristé nesli. Jenže přiznávat něco takového po teroristických útocích v Paříží či Bruselu, to už je trochu pozdě. Exkluzivní host serveru zdůraznil, že je zastáncem spíše preventivních opatření, než prohlášení, která přicházejí jaksi s křížkem po funuse. V Evropě přitom vidíme příklady toho, že je možné příslušná preventivní opatření přijímat. Děje se tak např. ve Velké Británii, kde bylo rozhodnuto o vyhoštění radikálních muslimských duchovních.

Prezident by prý šel stejnou cestou. Proto také tak hlasitě poukazuje na rizika, která jsou s migrační krizí spojená. V Německu pojali celou situaci jinak a nedá se říci, že by uprchlíci pomohli např. snížení kriminality u našich západních sousedů. Spíš naopak.

Kauza Peroutka: Soudkyně-amatérka

Nakonec prezident zmínil také spor Hradu s vnučkou Ferdinanda Peroutky. Miloš Zeman trvá na tom, že četl v Přítomnosti Ferdinanda Peroutky článek s názvem Hitler je gentleman, ačkoli odborníci tvrdí, že takový text Peroutka nenapsal.

Miloš Zeman se také vymezil proti pražské obvodní soudkyni, která v první instanci dala za pravdu právě Peroutkově vnučce žádající od Hradu omluvu. Hlava státu považuje za zvláštní, že se soudkyně pasovala do role literární kritičky. Jasně se postavila proti Hradu a to je podle Zemana jasný projev amatérismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…