Hofer obvinil svého rivala z něčeho děsivého. Na Van der Bellena šly mdloby

02.12.2016 11:33

Včera večer se střetli Norbert Hofer a Alexander Van der Bellen v poslední televizní debatě před nedělními prezidentskými volbami. Podle médií šlo o emočně nejvypjatější ze všech předchozích debat.

Hofer obvinil svého rivala z něčeho děsivého. Na Van der Bellena šly mdloby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouský prezidentský kandidát Norbert Hofer

Průzkumy veřejného mínění stále vypovídají o velmi těsném výsledku, a tak se patrně rozhodli dva dny před volbami Hofer i Van der Bellen zariskovat a oproti předchozím televizním duelům do toho tentokrát skutečně „šlápli od podlahy“. Do defenzivy se hned v úvodní části debaty dostal někdejší předseda Strany zelených a sympatizant s komunistickými idejemi Van der Bellen, když jej Hofer obvinil ze špionáže pro Sovětský svaz.

Hofer při svém vážném obvinění vycházel z knihy bývalého šéfa rakouské bezpečnostní služby Michaela Sika, která vyšla v roce 2000. Sika v knize mimo jiné skutečně tehdejšího profesora na Fakultě sociálních věd Van der Bellena obviňuje ze spolupráce s KGB. „To je nejděsivější věc, kterou jsem slyšel za hodně dlouhou dobu. Kdybych o tom tvrzení v knize věděl, určitě bych se kvůli tomu soudil. Je to směšné,“ reagoval nezávislý kandidát.

Následně přešel do útoku právě Van der Bellen a stejně jako v předchozí debatě také tentokrát obviňoval Hofera, že chce Rakousko dostat pryč z Evropské unie. Kandidát Svobodných si to však nenechal líbit a označil svého o sedmadvacet let staršího rivala za „lháře“. „Budu usilovat o referendum o vystoupení z EU jedině v případě, že bude umožněno vstoupit do Evropské unie Turecku, nebo bude v alianci i nadále posilovat centralismus.“

Hofer dále obvinil Van der Bellena, že se vyjadřoval urážlivě o americkém prezidentu Donaldu Trumpovi. „Prezident Rakouska musí působit pozitivně i na rakouskou ekonomiku a zahraniční politiku. Myslíte si, že po všech těch řečech vás teď Donald Trump pozve do Spojených států? Na jedné straně máte obavy o pracovní místa v Rakousku a na straně druhé otevřeně urážíte amerického prezidenta?“ podivoval se Hofer.

V předchozích debatách si dle diváků vedl o trochu lépe Hofer, ale skutečného vítěze ukážou až nedělní volby. V květnu zvítězil Van der Bellen o pouhých 31 000 hlasů. Nejvyšší soud však vyslyšel stížnosti Svobodných a rozhodl o opakování voleb. Původně se měly konat v říjnu, ale tomu zabránily nelepící obálky. Pokud pozítří zvítězí politicky nekorektní odpůrce multikulturalismu Norbert Hofer, bude to pro bruselské elity znamenat po Brexitu a prezidentských volbách v USA další těžkou porážku. Na tom se shodne většina politologů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…