Hoffman po summitu NATO: Západ nechává Ukrajinu krvácet, s jejím vítězstvím nepočítá

15.07.2023 14:52 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA Západ žene Ukrajinu do útoku a její krev nechává téct proudem. Nakonec ale, jak naznačil poslední summit NATO, bude akceptovat, že tato země zůstane neutrální. Ukrajina si podle komentátora cosi naivně nalhává, aniž by si všimla, že Západ se vždy rozšiřuje pouze o periferie, kterým nikdy nedovolí stát se Západem.

Hoffman po summitu NATO: Západ nechává Ukrajinu krvácet, s jejím vítězstvím nepočítá
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Na summitu NATO ve Vilniusu Ukrajina nedostala pozvánku ke vstupu ani jeho časový plán. Důvod je prostý. Západ nechce válčit s Ruskem. Ukrajinský prezident se sice těší podpoře řady členů NATO, kteří by ho brali do aliance hned, ale jejich názor nemá váhu. Rozhoduje zájem USA a Američanům vyhovuje válka, která zuří v bezpečné vzdálenosti a ve které nekrvácejí Američané, ale někdo cizí. Válku na Ukrajině Američané nepotřebují vyhrát ani eskalovat, vyhovuje jim chaos, napětí, postačuje jim neprohrát.

Aby Ukrajinci zkomplikovali Rusům situaci na bojišti natolik, že by je přinutili jednat o míru za ukrajinských podmínek, potřebovali by podle kvalifikovaného odhadu Michala Svatoše od Západu letadla, vrtulníky, tanky obrněná vozidla, raketomety a další vojenský materiál v hodnotě 213 miliard dolarů. Dosud Západ pomohl Ukrajině částkou 181 miliard dolarů, která ale zahrnuje kromě vojenské také pomoc finanční, civilní a humanitární. Že by NATO poskytlo Ukrajině odhadem jednu pětinu veškeré své výzbroje na nejistý pokus probít se na Krym, není pravděpodobné.

Problémem Ukrajiny není pouze vojensky silnější protivník, který přeorientoval ekonomiku na vojenskou výrobu, víceméně úspěšně ustál západní sankce a má na své straně v globálním soupeření se Západem řadu důležitých spojenců. Vážným problémem Ukrajiny jsou i její naivní a nereálná očekávání od Západu. Ukrajinci jaksi nepostřehli, že se Západ rozšiřuje o periférii, která se nikdy nestává rovnocenným Západem!

Ukrajina je pro Západ zajímavá ekonomicky, jako zdroj levných surovin, levných potravin a jako zdroj levné pracovní síly. Je pak zajímavá ochotou krvácet v bratrovražedné slovanské válce s Ruskem, které je pro Západ geopolitickým konkurentem. Západ Ukrajince pokrytecky pobízí ve válce, ve které se Ukrajinci snaží probojovat na Západ, do EU a do NATO. Ve skutečnosti ovšem Západ Ukrajince, coby rovnocenné partnery, nepotřebuje a nechce. Řečeno na rovinu – podporuje je ve válce, ve které s jejím vítězstvím nepočítá a spíše ho nechce.

Z nevítězných, zástupných válek je totiž paradoxně více politických benefitů, než z válek vítězných, navíc když vítězství v nukleární válce má žalostnou prognózu, neboť nezůstane mnoho těch, kteří ho budou moci slavit. Války v kapitalistických ekonomikách stimulují růst. Umožňují restart stagnujícího systému, a pro neschopné elity, jež jsou produktem úpadku z rozežranosti, představuje válka alibi, proč se nedaří, klesá životní úroveň, znehodnocuje se měna či upadá morálka.

Válka je vítanou příležitostí zbrojit, zavádět povinnou vojenskou službu, zabavit se odpůrců režimu a v zájmu bezpečnosti nastolit diktaturu. Západ už válku nutně potřeboval a Rusko s ní počítalo, zastihla ho připravené. Ukrajina ovšem je obětí, kterou Západ žene do útoku, přičemž dohlíží na to, aby ten útok nepřehnala a nějakým nedopatřením nevyprovokovala Rusa k nukleárnímu útoku na západní sponzory. Krev teče proudem, aby Západ nakonec cynicky akceptoval ukrajinskou neutralitu. Jiné řešení pro Ukrajinu nemá a bez ohledu na hezké řeči a patetická prohlášení ani nikdy neměl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ivan Hoffman

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Celý ten „slavný západ“, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseals , 15.07.2023 20:49:22
si mne ruce radostí, jak se mu podařilo vnést zlobu, nenávist a nesmiřitelnost mezi slovanské státy. Konečně se podařilo to po čem toužily desítky let. Našli užitečného idiota, který za ně dělá špinavou práci. Idiota, kterému stačí plácat po rameni a nasypat mu pár zlaťáků do korýtka. Za zády se smějí, jak za jejich svinstva pokládají životy stovky tisíc lidí. Na jejich životech a na jejich vlasti jim pranic nezáleží, ať třeba vychcípají, všichni vždyť je to jen podřadná slovanská rasa. Zem, suroviny, infrastruktura, ta nemá nohy, ta nikam neuteče a vlastně už teď je naše. A že po zdevastování populace nebude nikdo, kdo by na ně otrocky pracoval. Anglosasové a jejich EU loutky to zařídí. Už stačí jen poslat správným směrem tlupy migrantů. Náckům, co usilovali o čistotu rasy zůstanou pouze oči pro pláč. Potom teprve uvidí a pochopí co je ta banda EU, NATO a USA zač. Pravdou však je, že nějaké osvědčené dráby (dozorce) budou, tak jak kdysi k udržení pořádku, potřebovat.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…