Holešovská výzva napodobuje Hitlera, myslí si Zeman

26.03.2012 23:20

Zákaz politických stran, jak má v programu tzv. Holešovská výzva, je podle bývalého premiéra Miloše Zemana útokem na demokracii. Stejně jako ministr financí Miroslav Kalousek ji přirovnal k Adolfu Hitlerovi.

Holešovská výzva napodobuje Hitlera, myslí si Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman

"Souhlasím pouze se dvěma body programu Holešovské výzvy. Prvním bodem je povinnost prokázat původ nabytého majetku. Druhým bodem je zavedení referenda podle švýcarského modelu. Kategoricky ale odmítám zákaz politických stran. Něco takového je zcela nepřijatelné. Tento krok nemá s demokracií nic společného. Znamenalo by to zásadní ohrožení demokracie v naší zemi. Připomínám, že činnost politických stran zakázal v Německu nacistický vůdce Adolf Hitler a v Itálii fašista Benito Mussolini," řekl Zeman v rozhovoru pro server prvnizpravy.cz.

Začátek chaosu a anarchie

"Třebaže si myslím, že české politické strany jsou zkorumpované, zákaz jejich činnosti je nepřijatelný pro demokracii. Náprava musí být provedena razantní očistou, nikoliv jejich zrušením. Pokud signatáři Holešovské výzvy nesouhlasí s tím co některé politické strany dělají, mohou si založit vlastní stranu. Nebo při volbách mohou volit jiný politický subjekt," dodal politik.

Expremiér zaznamenal výzvy k převzetí moci v České republice, které se v posledních měsících objevily, a s pobavením si přečetl jejich obsah. K prohlášením, které ale vyzývají k násilnému převzetí moci, vyslovil zásadní varování. "Obsazování policejních stanic a armádních objektů nemá z demokracií nic společného. To by byl začátek chaosu a anarchie. Každý režim bez rozdílu by reagoval velmi razantním opatřením pokud by došlo k pokusům uchopit moc v zemi násilím," uvedl Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…