Holky jsou holky a kluci jsou kluci, dovolil si říct lidovec. A žasne

17.09.2023 20:30

Značné množství urážek na sociálních sítích schytává lidovecký poslanec Ondřej Benešík, jelikož se pochlubil fotografií svého syna z hodů na Slovácku a k tamní atmosféře připsal: „Holky jsou holky a kluci jsou kluci. 76 pohlaví nikdo neřeší.“ „Jste pičus,“ snáší se za to na poslance. K vzkazům pro Benešíka se připojila i poslankyně STAN a někdejší asistentka předsedy STAN Víta Rakušana Barbora Urbanová.

Holky jsou holky a kluci jsou kluci, dovolil si říct lidovec. A žasne
Foto: Repro Twitter @BenesikOndra
Popisek: Lidovecký poslanec Ondřej Benešík sdílel fotografii z hodů na Slovácku

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52389 lidí
Lidovci se v rámci vládní koalice netají svými konzervativními postoji v otázkách sexuálních menšin a spolu s občanskými demokraty většinově dlouhodobě dávají najevo odpor i k zavedení manželství pro stejnopohlavní páry či odmítají tvrzení o existenci několika pohlaví, což někteří přispěvatelé na sociálních sítích nenesou příliš dobře a nevadí jim kvůli opačným názorům šířit i urážky.

Lidovecký poslanec Ondřej Benešík se o tom přesvědčil, když se dotkl LGBT tematiky a otázky existence několik desítek pohlaví a svou fotografii z hodů na Slovácku doplnil komentářem k tamní atmosféře. „Hodová chasa na obědě. Nejstarší syn je stárkem. Úplně normální hody na Slovácku. Holky jsou holky a kluci jsou kluci. 76 pohlaví nikdo neřeší,“ referoval poslanec.

V komentářích se následně za to dočkal hned několika urážek. „Jako folklorista vám říkám, že jste pičus, já bych rád viděl, že ty holky se budou moct vzít a i ti kluci taky,“ zaznělo například.

Podobné výrazivo se v diskusi objevilo několikrát. „ČR je krásná země. I naprostý idiot může být poslancem a rozhodovat o životě jiných lidí… Nicméně zde panu poslanci by spíše slušela SPD,“ napsal další diskutující.


„Omezený náboženský pomatenec reprezentující de facto mrtvou stranu. Slovácký endemit, který jen tak tak přežívá. Nenechte se tímto bigotním katolíkem vyprovokovat. Je mi líto těch, za které tento sluha boží bojuje. Je mi líto Boha, který toto, páně Benešíkovo, trapno musí sledovat,“ padlo dále.

A vše pokračovalo. „Holky jsou holky, kluci jsou kluci a ty jsi debil,“ vyjádřil se k poslanci další z mužů.



Do diskuse se vložil i řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) a jako jeden z mála diskutujících ve svém příspěvku směrem k Benešíkovi neužil žádnou vulgaritu. „Krásné dodržení tradice. Poznámka o pohlaví zbytečná,“ vyjádřil se.

A objevila se i poslankyně STAN a někdejší asistentka předsedy STAN Víta Rakušana Barbora Urbanová, která komentovala příspěvek jednoho z diskutujících, který se Benešíka tázal, zdali „narušuje tradici a hodnoty“, když je homosexuální orientace a přesto se účastnil hodů. „A co s takovým teplým stárkem na hodech? Blbý nebo?“ ptal se. „No teď jste to vymňoukl, sčítání gayů začne…“ odvětila mu na to Urbanová, která je hlasitou zastánkyní manželství pro stejnopohlavní páry.

A po další vlně nadávek Benešík požádal, aby byli diskutující, kteří se tím častokrát oháněli, také tolerantní. „Ke všem.“



Lidovci se dlouhodobě staví proti manželství pro stejnopohlavní páry i proti Istanbulské úmluvě, u níž podle předsedy strany Mariana Jurečky „nejsou zásadní důvody, proč bychom měli tuto úmluvu ratifikovat“, naopak se k ní od lidovců ozývají výtky s tím, že tento dokument „pomůže genderové ideologii“. A odlišný pohled – na rozdíl od ostatních stran vládní koalice – mají lidovci například i ve svém tažení proti částečné legalizaci konopí.

Strana má však o svém budoucím směřování aktuálně rozpory i ve svém vnitřku a ozývá se její liberální část, že by odmítání sňatků homosexuálů či Istanbulské úmluvy nemělo být tím hlavním či si někteří mladí členové strany dokonce myslí, že by se tato témata neměla odmítat, ale naopak podporovat.

Rozpor mezi mladými lidovci a staršími matadory značně nedávno probublal na jejich vnitrostranickém fóru, a jak informoval server SeznamZprávy.cz, objevují se od mladé části strany ke konzervativním spolustraníkům i posměšné výrazy jako „čunkofleci“, což naráží na konzervativní postoje senátora a někdejšího předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Otázku směřování strany měl otevřít i ministr zemědělství Marek Výborný, který vyjádřil obavy, že odmítání manželství pro stejnopohlavní páry či Istanbulské úmluvy dnes „netáhne“ a voliče zajímají jiná témata. „Jsem přesvědčen, že respekt, svoboda a pochopení pro jiný postoj by mělo patřit ke genetické výbavě moderního konzervatismu. Považuji za chybu, že máme neustálou tendenci hodnotová témata v KDU-ČSL zužovat na úmluvu či manželství,“ vytýkal Výborný podle SeznamZpráv.cz svým kolegům s tím, že daná věc prý „překrývá pozitivní témata“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Doporučení všem 74 pohlavím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSzabos111 , 18.09.2023 10:53:03
Doporučuji všem 74 pohlavím ze ze 76 ať se podívají mezi své nohy co tam mají, možná že pak se přesvědčí že tam mají mužský nebo ženský pohlaví a krom těchto dvou pohlaví tam nic jiného není. To co si myslí jim nikdo nebere a je to jejich přesvědčení ala jak já jim nezazlívám jejich přesvědčení tak by bylo hodně dobré kdyby dle toho co najdou mezi nohama nechali také moje přesvědčení.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …