Hollande a Obama společně usilují o příměří na Ukrajině

08.07.2014 6:44

Francouzský prezident François Hollande a jeho americký protějšek Barack Obama společně usilují o co nejrychlejší vyjednání dvoustranného příměří na Ukrajině. S odvoláním na pondělní telefonický rozhovor obou prezidentů to dnes uvedla agentura AP.

Hollande a Obama společně usilují o příměří na Ukrajině
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Nejvyšší představitelé Francie a Spojených států vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina k tlaku na separatisty, aby přistoupili na dialog s Kyjevem. Shodli se na tom, že trvalé vyřešení ukrajinské krize může být jen politické.

Bílý dům podle AP poznamenal, že Obama řekl Hollandeovi, že v případě nedostatku vůle proruských separatistů k dialogu či příměří Spojené státy respektují postup ukrajinských úřadů k udržení pořádku a ochraně místních obyvatel.

Separatisté se chystají do Doněcka a Luhanska

Ukrajinské vládní síly pokračují na východě země v operaci proti separatistům, které o víkendu vytlačily z několika měst a obcí. Povstalci se stahují do Doněcka a Luhanska, v nichž chtějí klást tvrdý odpor.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý týden slíbil, že začnou rozhovory o zastavení bojů a vyhlášení nového příměří. Kontaktní skupina, kterou podle AFP tvoří Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Rusko a Ukrajina, se v neděli sešla v Kyjevě, ale z představitelů rebelů se podle AP nikdo nedostavil a nebylo dosaženo žádného průlomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…