Holub, sojka práskačka... Hledání národního ptáka se vládě zvrhlo hned na začátku

09.11.2021 16:48

Volba národního ptáka. I to je bod v koaličním programu koalic SPOLU a Pirátů a STAN. S nápadem přišel europoslanec Alexandr Vondra (ODS), a to již před lety. Komentáře na sebe nenechaly dlouho čekat.

Holub, sojka práskačka... Hledání národního ptáka se vládě zvrhlo hned na začátku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letící pták

S nápadem volby národního ptáka poprvé přišel europoslanec Alexandr Vondra ve svém kandidátském projevu na kongresu ODS v roce 2020, a to v sekci napůl vážně míněných kuriozit vedle americké základny Donalda Trumpa v Mošnově a uspořádání fotbalového mistrovství světa v Brně.

„Volba národního ptáka... aneb snaha být anglosaští za každou cenu... každý stát USA a každá kanadská provincie má svého státního/provinčního ptáka... o myšlenkových obzorech a mentálním zázemí autorů to dost vypovídá. Je to ze stejné kategorie jako vnucovat nám Halloween nebo nahrazovat Ježíška Santa Klausem (dříve dědou Mrázem). Další důvod nemít s nastupující koalicí vůbec nic společného. Jinak navrhuji straku, i když třeba Rosenbergův pták bude asi celosvětově proslulejší,“ poznamenal advokát Pavel Hasenkopf.

„Otázka, co Morava a Slezsko, tam asi budou trvat na orlici,“ dodal s dovětkem, že ta „volba“ bude hodně solidní tunel.

 
„Není náhodou tohle ten národní pták?“ zeptala se s odkazem na holuba novinářka Lucie Groene Odkolek.
 
„Nová vláda chce zorganizovat volbu národního ptáka. Pochopitelně jsem si nejprve myslela, že je to žert, nicméně koaliční smlouva to asi myslí vážně. Obyvatelstvo se zřejmě uprostřed ekonomické, covidové a energetické krize potřebuje zabavit. A čím jiným než volbou národního ptáka?“ zmínila notářka Monika Čírtková a navrhla jako národního ptáka sojku.
 

„Sojka práskačka, která donáší Krakonošovi, že chamtivý Trautenberg je už zase v revíru a chystá nějakou lumpárnu, toť výstižný obraz české národní povahy,“ míní. A dává k dispozici i pár příkladů:
„Upozorňuji, že se stýká s obyvateli židovského původu...“
„Vážení soudruzi v Moskvě, dovolte, abychom vás se znepokojením informovali o nepříznivém vývoji v naší zemi...“
„Vážení demokraté v Bruselu, prosím zasáhněte...“
„Sděluji správci daně, že provozovna nedodržuje předpisy o vydávání potvrzení o platbě...“
„Pohyboval se po městě bez roušky...“
„Personál restaurace nekontroluje očkovací průkazy návštěvníků...“
„Ostatně i text písně z druhdy populárního seriálu Přátelé Zeleného údolí upozorňuje na sílu sojčího hlasu,“ cituje pak dále Čírtková. „Dík křiku sojky poznáš jednou i sebe, už zítra znát se budeš mnohem líp než dnes.“
 
„Ano, sojka, to bude vpravdě ikonický národní pták. Doufám, že si někdo nemyslel třeba na holubičku nebo orlici. Vždyť žalovat se nemá, ale hlásit se to musí,“ zakončila Čírtková.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…