Holý zadek vystrčený na Hřiba. Za včerejší zákaz pro děti. Petřín v pátek zažije šrumec

10.02.2021 17:40

Zatímco včera policisté vyháněli malé lyžaře i sáňkaře z Petřína a nemálo lidem vyhrožovali pokutou, dnes marketér Jakub Horák v reakci na to vyzval k pátečnímu odpolednímu bobování se svou manželkou a malou dcerkou. „Všichni jste zváni!“ napsal na Facebook. Příspěvek vyvolal stovky interakcí a ozval se i primátor Zdeněk Hřib. Do Hřiba se ovšem pustil také šéfredaktor Jaroslav Plesl. Všechny však přebil lyžař naháč.

Holý zadek vystrčený na Hřiba. Za včerejší zákaz pro děti. Petřín v pátek zažije šrumec
Foto: repro Twitter
Popisek: Sáňkující lyžař v boratkách na Petříně

Anketa

Jste pro návrat dětí do škol za podmínek, které určila vláda?

77%
23%
hlasovalo: 5861 lidí

Sněhová nadílka přiměla již v pondělí řadu Pražanů vyrazit na lyžích, saních či jiném sněhovém náčiní užít si zimních radovánek. V úterý ráno pak děti vyrazily na kopec pod Petřínem, který je k podobným aktivitám velmi vhodný, a jak prozradily televizní archivy, byl k nim využíván v minulosti vždy, když to bylo možné. Jenže zimní aktivity na svazích jsou v posledních měsících ostře sledované, takže se o lyžující a sáňkující mládež začali zajímat novináři. Objevily se první články o tom, že pod Petřínem se porušují epidemická opatření a že tamní lanovka, která je v provozu jako součást městské hromadné dopravy, je plná lyžařů.

Novinářka ze CNN Prima News již v pondělí oslovila ministra vnitra Jana Hamáčka, který následně poskytl velmi ostré vyjádření: „Pokud se nepletu, na Petříně žádná vyznačená sjezdovka není, tudíž to není plocha určená k jízdě na lyžích. To je však případně otázka na městskou policii nebo Policii ČR.“ A ještě dodal, že: „Pokud někdo lyžuje nebo snowboarduje mimo vyznačené trati, mám pocit, že to není v souladu se zákonem.“

Náměstek primátora Petr Hlubuček navíc na Twitteru napsal, že platí vyhláška hlavního města Prahy o ochraně zeleně. Vedení města ale prý „velmi brzo“ dodá cedule, které jasně určí, kde je možné sáňkovat. Policisté vzkaz od nadřízených politiků pochopili a v úterý během dopoledne došlo k „zátahu“. Policisté z městské policie na svahu pod Petřínem rozehnali sáňkující děti včetně třídy z mateřské školky. Podle některých svědků měli vyhrožovat pokutou až deset tisíc korun, i když policie zdůrazňuje, že vše bylo řešeno pouze domluvou.

Situaci však okomentoval i marketér Jakub Horák, který ve svém příspěvku označil svoji manželku a Lilii Khousnoutdinovou. Na Facebooku vyzval lidi k pátečnímu bobování se Sofinkou na Petříně ve dvě odpoledne. Sofinka pak je jeho dcera. „Všichni jste zváni!“ dal vědět lidem.

To však nebylo vše. V diskusi k bobování vyzval i primátora Zdeňka Hřiba. „Stav se taky Zdeněk Hřib,“ napsal. Ten mu odepsal, že v onu hodinu má naplánovaný krizový štáb. „To je skvělé, že bobování věnujete tolik pozornosti, že na to svoláváte krizový štáb! Je velice důležité…,“ napsal jeden uživatel. „Krizový štáb ať se jde taky klouzat!“ myslí si Nina Kochová. Lilia Khousnoutdinova, kterou marketér Horák označil, ještě dodala, že se sněhové radovánky budou v pátek zcela jistě natáčet.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Právě Pirát Zdeněk Hřib se včera k věci na Facebooku vyjádřil. Primátorovi podléhají jak zasahující policisté, tak náměstek Hlubuček (z hnutí STAN), který dal připomenutím vyhlášky o ochraně zeleně jejich akci legislativní podklad. Primátor Hřib ale od svých podřízených dal ruce pryč a učinil to svým nezaměnitelným způsobem. Rychle kdesi sehnal sáňky, vyfotografoval se s nimi na haldě sněhu před Staroměstskou radnicí a k tomu připsal příspěvek o tom, že: „Sněhové radovánky jsou v Praze vítané!“

„Vyhánění dětí ze svahu je nesmysl. Ukázalo se, že existuje jakási dvacet let stará městská vyhláška, která zakazuje lyžování nebo sáňkování na určitých místech našeho města, a to například v některých částech Petřína,“ vyložil na svém facebooku situaci. Dodal, že vůbec nechápe, jak takovou vyhlášku někdo mohl schválit a že se na ni určitě podívá. A skončil osobním vyznáním, že „u nás na Jižáku v centrálním parku se sáňkuje ostošest“.

Jakub Horák nebyl jediný, kdo si z věci dělal legraci. Svůj pohled přihodil i šéfredaktor Mladé fronty DNES Jaroslav Plesl. Ten popsal genezi Piráta. Prý funguje tak, že nejdříve bojuješ proti poplatku z prázdného nosiče. Končí však tak, že tě tví policisté rozhánějí na Petříně.

Plesl status okořenil v diskusi. „... a ty se pak fotíš jak ko.ot na sáňkách na hromadě sněhu, kterou tvý technický služby nedokázaly odklidit,“ zkritizoval Piráta. Dále prý Hřib slibuje zrušit vyhlášku, která dětem sáňkování na Újezdě však nemá vůbec zakazovat. „... a furt ne a ne se vrátit domů do Slavičína,“ pokračoval šéfredaktor novin. „Jo, tohle kdyby se stalo za Krnáčový, tak už Oranžový kuře z Vodňan stanuje na Mariánským náměstí,“ zakončil Plesl. Slavičín je rodné město primátora Hřiba.

Jaroslav Plesl se však rozvášnil i v jiném příspěvku, který souvisel se sáňkováním na Petříně. Nyní si vzal na mušku bývalého primátora Prahy Jana Kasla. Ten v jedné diskusi napsal, že se svět zbláznil, jelikož bobovat na Petříně mohli 65 let. Na to mu odpověděl Petr Klápště, že onu vyhlášku, která měla sáňkování zakazovat, podepsal v roce 2001 tehdejší primátor. „Netuší Jan Kasl, kdo by to tak mohl být?“ pousmál se. Byl to právě Jan Kasl, který v Praze vládl mezi roky 1998–2002.

Kasla Plesl označil za druhého Fialu v ODS. Prý jím byl už v době, kdy v ODS samotný Petr Fiala nebyl. „Tak, a teď jsou dva,“ dodal.

Kromě přestřelky na sociálních sítích šokoval Petřín i něčím jiným. Dnes se po Twitteru sdílelo video muže, který na Petříně lyžoval, což se dělo i během včerejška, muž však lyžoval v takzvaných boratkách. Boratky jsou ikonické plavky, které měl filmový hrdina Borat z filmu Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu.

Lyžař v boratkách:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…