Hořejší: 100 % očkováno! Nutnost. Povinně. 70 % nestačí

25.11.2021 8:54

Imunolog Václav Hořejší v rozhovoru pro deník Právo zdůraznil, že Česká republika už v boji s covidem nemá jinou možnost než nařídit povinné očkování. Nad budoucím premiérem Petrem Fialou (ODS) kroutil hlavou. Naznačil, že předseda ODS v podstatě jen strká hlavu do písku.

Hořejší: 100 % očkováno! Nutnost. Povinně. 70 % nestačí
Foto: Repro DVTV
Popisek: Imunolog Václav Hořejší

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Někdejší ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky Václav Hořejší varuje, že moravské nemocnice sice už teď balancují na hraně svých kapacit, ale nepochybně bude ještě hůř, protože současné vysoké denní počty nově covid pozitivních se v obsazenosti nemocnic projeví za dva až tři týdny.

„To, co máme dnes v nemocnicích, odráží stav, který tu byl zhruba před třemi týdny. Takže to bude opravdu velký průšvih. Dá se očekávat, že dojde ve většině nemocnic k vyčerpání kapacit, hlavně na JIP. Ti, kteří modelují vývoj epidemie, odhadují, že poroste ještě asi 10 dní. Pak začne stagnovat a pomalu klesat. Bohužel ale na hrozně vysoké úrovni. Buďme připraveni, že celkový počet případů může dosáhnout i jedna a půl násobku současných hodnot a tomu bude s odstupem odpovídat i počet případů v nemocnicích,“ spustil profesor varovně.

Pak kroutil hlavou nad budoucím premiérem Petrem Fialou.  

„Nevím, jak někdo může říct, že bude sledovat jen situaci v nemocnicích. To je strkání hlavy do písku. Nemůžeme reagovat se zpožděním. A když to říká vysokoškolsky vzdělaný člověk, jako je Petr Fiala, tak to už vůbec nechápu,“ podivoval se nad Fialou imunolog.

V létě se přitom nejen jemu zdálo, že Česko má to nejhorší za sebou. Rostl počet lidí očkovaných proti covidu a existovaly odhady, že i promořenost je v Česku jedna z nejvyšších. Teď se ukazuje, že toto zdání bylo mylné.

Hořejší proto vidí jedinou cestu z epidemie. Přes povinné očkování.

„Kdybychom tady měli původní čínský virus, stačila by sedmdesátiprocentní proočkovanost, ale u varianty delta je potřeba prakticky stoprocentní proočkovanost dospělé populace. Tak jak tomu je v Portugalsku, kde to mají, co se týče hospitalizací, výrazně lepší. Tady k tomu nedošlo,“ řekl profesor Hořejší.

V tuto chvíli je podle něj třeba očkovat především rizikové skupiny občanů, a to buď prvními dvěma dávkami, nebo třetí posilující dávkou. Čas na přesvědčování už podle Hořejšího vypršel. Teď je z jeho pohledu třeba očkování nařídit jako povinné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…