Hoří, pane Novotný. Řeporyje mají dnes projednávat vlasovce, mezitím z nedbalosti chytil místní skanzen

10.12.2019 18:25

O pražských Řeporyjích bylo v poslední době slyšet opravdu hodně, a to především zásluhou zdejšího starosty, který prosazuje stavbu pomníku vlasovcům. Ti pomohli v závěru druhé světové války osvobodit Prahu, ale jejich působení bylo velmi kontroverzní, protože šlo o Sověty, kteří se po zkušenosti z dob Stalinovy hrůzovlády rozhodli sloužit Adolfu Hitlerovi. Jenže Řeporyje nežijí jen pomníkem, ale bohužel také požárem.

Hoří, pane Novotný. Řeporyje mají dnes projednávat vlasovce, mezitím z nedbalosti chytil místní skanzen
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Řeporyjský znak

Zastupitelé pražských Řeporyjí večer projednají vybudování pomníku vlasovcům. Starosta městské části Pavel Novotný (ODS) jím chce uctít památku zhruba 300 vojáků, kteří padli při osvobozování Prahy v květnu 1945. Jak by měl pomník vypadat, není jasné, Novotný by ale chtěl, aby byl hotový příští rok k 75. výročí konce druhé světové války. Proti záměru se ohradilo ruské velvyslanectví v Praze a ruská diplomacie.

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády. S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům. Velitel jedné z divizí vlasovců vydal 6. května 1945 v Řeporyjích rozkaz, po kterém vlasovci přišli na pomoc protinacistickému Pražskému povstání.

ČTK však upozornila, že se v Řeporyjích neřeší jen vlasovci, ale také středověký skanzen, v němž bohužel v noci na dnešek hořelo. „Oheň zachvátil tři dřevěné stavby, škodu hasiči předběžně odhadli na tři miliony korun. Příčinou požáru byla podle vyšetřovatelů nedbalost,“ napsala ČTK. Ale vyšetřování stále probíhá.

K požáru hasiči dorazili asi ve dvě hodiny v noci, celkově ho uhasili až ve čtyři hodiny ráno.

Skanzen by měl být momentálně uzavřen běžným návštěvníkům, protože v něm probíhá filmové natáčení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…