Horníci hrozí Bakalovi: Půjdeme demonstrovat klidně i před jeho sídlo

16.09.2013 19:15

Už v úterý 17. září vyrazí do ulic horníci z Ostravska. Vede je k tomu jednání uhlobaronů z firmy NWR, kteří chtějí uzavřít ztrátový Důl Paskov. Přitom podle předsedy tamních odborů Rostislava Paličky slibovali práci na dvacet let. Podle něj je po demonstraci v Ostravě řada na Praze a jako další fázi hornických protestů nevylučuje ani akci před Bakalovým sídlem.

Horníci hrozí Bakalovi: Půjdeme demonstrovat klidně i před jeho sídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Sfárat kilometr pod zem a pak šlapat ještě třeba pět kilometrů do čelby. Tak vypadá začátek směny horníků na Dole Paskov. „To je docela zápřah, protože každý horník nese na zádech přes dvacet kilogramů střeliva. A rozhodně nejdete po rovině, ale v kopcích. Pak stroje navrtají čelní stěnu štoly, střelmistr to odpálí, načež se všechno musí vybrat. Je to pořád hlavně o manuální práci,“ popisuje Rostislav Palička, který fáral skoro čtvrt století a od minulého roku vede paskovské odbory, práci svých kolegů pro časopis Týden.

Průměrná mzda je 32 tisíc hrubého za riskantní dřinu hluboko pod zemí. „V našem regionu dostanete ve stavebnictví třetinový plat,“ vysvětluje Rostislav Palička, že v Moravskoslezském kraji je to s pracovními příležitostmi i platy špatné. Proto mu vadí, jak management mlží, jak to bude dál s Dolem Paskov. Nejprve mělo padnout rozhodnutí koncem srpna, pak se odsunulo na druhou polovinu září.

Protikladné informace a hrozba 40 tisíc nových nezaměstnaných

„Zaměstnanci jsou ve stresu. Havíři po šichtě brouzdají po internetu a zoufale hledají nějaké zprávy o ekonomické stabilitě NWR, z čehož vznikají neuvěřitelné dohady a fámy o osudu Paskova i celého revíru. A vedení mlčí,“ stěžuje si Rostislav Palička a pozastavuje se nad tím, že z jedné strany slyší informace o tom, že jen za první pololetí způsobil letos Důl Paskov ztrátu deseti miliard, ale pak se dozví, že těžba jedné tuny uhlí na Paskově znamená ztrátu tisíc korun. A protože za půl roku vytěžili 500 tisíc tun uhlí, vychází to „jen“ na půl miliardy.

A protikladné informace se dozvídají i k zavírání dolů. „Napřed slyšíme, že zavírat se bude jen Důl Paskov, který má dva a půl tisíce zaměstnanců. Pak ale po mítinku u nás na šachtě ředitel OKD Ján Fabián prohlásí, že kdyby Paskov ve ztrátě nebyl, celé OKD by stejně byly ve ztrátě. Čert aby se v tom vyznal. V OKD pracuje na třináct tisíc lidí a každý nezaměstnaný připraví o práci další dva až tři, kteří pro OKD něco vyrábějí nebo jen vozí havíře autobusem domů. To už by bylo čtyřicet tisíc nových nezaměstnaných,“ vytahuje Rostislav Palička na světlo hodně děsivé číslo.

Stát bude strkat peníze Bakalovi formou sociálních příspěvků na bydlení

Někteří havíři plánují, že pojedou raději pracovat do Irska, aby tady nemuseli dřít za deset tisíc na stavbě. „Kvůli hypotékám a půjčkám určitě někteří skončí v exekuci a i s rodinou se možná budou muset odstěhovat do ubytoven společnosti RPG, jež spravuje hornické byty, které Zdeněk Bakala odmítl havířům prodat. Stát pak bude paradoxně strkat peníze Bakalovi formou sociálních příspěvků na bydlení pro nezaměstnané havíře, které ale tentýž Bakala propustil z práce,“ upozorňuje šéf paskovských odborů.

„Pan prezident nedávno mluvil o takzvaných bílých mafiích, což jsou provozovatelé ubytoven, kteří bohatnou ze sociálních dávek nezaměstnaných. RPG dělá totéž,“ poukazuje Rostislav Palička. Odboráři zatím plánují demonstrovat v Ostravě, pak by přišla na řadu Praha, protože tato ani předešlá vláda jejich problémy neřeší. „Padl už také návrh, abychom se vydali na šumavskou Modravu, kde si spolumajitel NWR Zdeněk Bakala za zisky z prodeje uhlí postavil sídlo. Řekněme, že tato akce může být součástí další fáze hornických protestů,“ dodává Rostislav Palička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…