Horší finance, než čekali. Expert ODS: Žilo se nad poměry. Podnikatelé, pozor

01.12.2021 9:04

Není 80 miliard jako 80 miliard, naznačil Skopeček , když vysvětloval, jak se příští vláda postaví k vyplácení covidových kompenzací podnikatelům. Varoval, že finanční prostředky České republiky nejsou neomezené.

Horší finance, než čekali. Expert ODS: Žilo se nad poměry. Podnikatelé, pozor
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Jan Skopeček (ODS)

Místopředseda Sněmovny, poslanec a ekonom Jan Skopeček (ODS) na CNN Prima News připustil, že budoucí vláda Petra Fialy možná nezvládne ušetřit tolik peněz, kolik koalice SPOLU, to jest koalice ODS, lidovců a TOP 09, slibovala před volbami. I kvůli rostoucí inflaci.

„Návrh rozpočtu počítá s ještě větším schodkem než v minulém roce, kdy byla covidová krize skutečně hluboká a drastická. S tím teď pro další rok nepočítáme. Je hloupost a nezodpovědnost, abychom pracovali s ještě horším rozpočtem, než v předchozím roce,“ zdůraznil Skopeček.

Upozornil, že s předvolebními sliby koalice SPOLU to nebude snadné.

„Samozřejmě, že když jsme dávali závazek ušetřit cca 100 miliard, poté byla shoda v koalici na 80 miliardách, tak ta hodnota těch 80 miliard je samozřejmě dneska zcela jiná, než byla ještě před pár týdny a to nejen v důsledku covidové krize, ale i v důsledku dalších ekonomických fenoménů, jako je akcelerující inflace, kterou v posledních měsících vidíme,“ pokračoval Skopeček.

„Prostředky jsou samozřejmě omezené nejen pro podnikatele, ale pro celou Českou republiku. Bohužel jsme si kvůli předchozí vládě zvykli žít nad poměry. Utráceli jsme prostředky i v dobách, kdy tu žádná krize nebyla. Prostředky, které jsme si měli našetřit na období ekonomických nebo zdravotních krizí. To ale nevyčítejte budoucí vládní koalici. To vyčítejte té předchozí vládě, která utrácela přesto, že jsme měli velmi nízkou nezaměstnanost, ekonomický růst a žádná krize v ČR nebyla,“ pravil Skopeček.

Podnikatele však ujistil, že je Fialova vláda nehodí přes palubu, když jim stát zakázal podnikat.

„Ale zároveň platí i to, že covid z ČR nezmizí, že tady bude a že prostě není možné, abychom v každé další vlně zavírali provozy a vypláceli tučné subvence. Na to ten rozpočet není,“ varoval Skopeček.

Klíč je podle něj v tom, aby už se podnikatelům nezavíraly provozy.

Podle Skopečka bude příští vláda tak jako tak šetřit a rozpočet na rok 2022 z pera Aleny Schillerové (za ANO) neschválí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…