Hosté na kongresu vyjádřili ODS podporu a varovali před vládou komunistů

03.11.2012 12:17

Na kongresu ODS v sobotu po úvodním proslovu premiéra a předsedy strany Petra Nečase vystoupili se svými projevy i hosté, kteří byli na kongres pozváni. Mezi nimi také Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause, který přečetl prezidentovu zdravici, předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo předseda KDÚ-ČSL Pavel Bělobrádek.

Hosté na kongresu vyjádřili ODS podporu a varovali před vládou komunistů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Nečas a Jiří Weigl

Prezident republiky Václav Klaus ve své zdravici, kterou přečetl Jiří Weigl, vedoucí prezidentské kanceláře, vyjádřil podporu občanským demokratům. Vyjádřil i lítost nad tím, že se sám nemůže zúčastnit, ale je pověřen vedením české delegace na summitu ASEM (Asia-Europe Meeting) v Laosu.

Klaus prostřednictvím Weigla vzkázal, že věří, že dnešní kongres nebude promarněn, ale povede k tomu, že občanští demokraté najdou dostatek síly a odvahy k rozhodnutím, která budou představovat nový impuls k tomu, aby se ODS znovu stala respektovanou a srozumitelnou pravicovou stranou.

A takovou stranu bude nadále podporovat. Rozhodně ale nemíní dávat politikům ODS jakékoliv rady nebo doporučení, pouze jim přeje úspěšné jednání.

Schwarzenberg a Bělobrádek varuje před vládou ČSSD a komunistů

Ministr zahraničí a předseda koaličního partnera občanských demokratů TOP 09 Karel Schwarzenberg kromě vyjádření podpory straně především zdůraznil, že nejdůležitější prioritou pro koaliční strany je zabránit demokratickým voličům, aby se obraceli k ČSSD a KSČM coby přijatelnější vládní koalici, než je ta současná. Výsledek krajských voleb, který tuto náladu ve společnosti potvrdil, označuje Schwarzenberg jako největší chybu pravicové politiky.

"Musíme najít shodu založenou na zásadách pravidel demokratického státu. Pokud se nám toto nepodaří, nedivme se, že zvítězí nepřátelé státu," řekl ministr zahraničí.

Dalším hostem, který vyjádřil podporu ODS při jejím jednání, byl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Ten stejně jako Schwarzenberg označil za největší riziko současné vlády to, že padne a bude vystřídána vládou sociální demokracie a komunistů.

V podobném duchu se nesl také emotivní proslov Naděždy Kavalírové, předsedkyně Konfederace politických vězňů. Ta jednoznačně vystoupila proti hrozbě uchopení moci komunisty. "Nesouhlasíme, aby se revitalizovala komunistická ideologie a upevnila pozice komunistů. V tom smyslu apelujeme na všechny demokratické představitele, aby zabránili uchopení moci v zemi komunisty," řekla.
 
Podporu vyjádřila ODS i vicepremiérka Karolína Peake, která se na dnešním sjezdu LIDEM stala novou předsedkyní této strany. "Je nutné dělat politiku konzistentní, férovou a srozumitelnou. Na takovou spolupráci s ODS je LIDEM připravena," řekla.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…