Houževnatý ranař, co nedá dopustit na prezidenta Zemana. Takto představují Jaroslava Foldynu

11.05.2018 13:59

O Jaroslavu Foldynovi se v poslední době hojně píše. Nového místopředsedu ČSSD zná stále vice lidí. Server Lidovky.cz se rozhodl řady těchto lidí ještě více rozšířit a vykreslil Foldynův politický profil. Barvitě. Politika popsal jako houževnatého „ranaře", který drží slovo a nedá dopustit na Miloše Zemana a na Rusko.

Houževnatý ranař, co nedá dopustit na prezidenta Zemana. Takto představují Jaroslava Foldynu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protiputinovský aktivista Martin Uhlíř slovně atakuje Jaroslava Foldynu, který doprovázel Noční vlky.

V roce 2008 se jako lídr ČSSD mohl stát hejtmanem v Ústeckém kraji. Místo něj se však hejtmankou nakonec stala Jana Vaňhová. Mnohé politiky by to odradilo od dalšího angažmá, ale Jaroslava Foldynu ne. Muž narozený v roce 1960 zatnul zuby a pokračoval v politice. V roce 2010 se stal poslancem a ve Sněmovně sedí dodnes. V roce 2018 získal také post místopředsedy ČSSD. Usiloval o něj už v minulosti, ale narážel na odpor spolustraníků. Mnozí mu vyčítali jeho přílišnou přímočarost. Faktem je, že tato přímočarost na určitou část voličů působ pozitivně. Foldyna podle nich mluví, jak se říká, jak mu zobák narostl, lidé mu rozumějí.

„Považuji politiku za službu, je to svým způsobem řehole a důvěru od lidi mít musíte. Já si důvěry strašně vážím a nikdy jsem si s ní nehrál,“ prohlásil před časem.

V sociální demokracii se řadí ke konzervativnímu křídlu. Liberalizační tendence expremiéra Bohuslava Sobotky vždy odmítal a tvrdil, že ČSSD se musí starat především o své tradiční voliče. Konzervativní pohled na svět se odráží i ve Foldynově víře. Hlásí se k pravoslaví a jeho někdejší stranický kolega v Ústeckém kraji Petr Benda má za to, že Bůh je vlastně jedinou velkou autoritou, před kterou Foldyna cítí respekt. Možná i kvůli pravoslaví se netají náklonností k Rusku.

Nesdílí ani pohled mnoha českých politiků na ruský motorkářský gang Noční vlci. Foldyna je vidí jako potomky hrdinů, kteří osvobodili naši vlast od nacismu. Mnohokrát také řekl, že oba jeho rodiče, českého tatínka a srbskou maminku osvobodila Rudá armáda od hrůz, které by je jako Slovany čekaly pod vládou nacistů.

Druhou takovou autoritou může být Miloš Zeman. K prezidentovi má poslanec blízko od 90. let a tvrdí o současné hlavě státu, že je to nesmírně inteligentní člověk s velkým rozhledem.

Dlouholeté zkušenosti s Foldynou jako zastupitelem Děčína má také bývalý primátor tohoto města za ODS Ladislav Raška. Přestože se politicky v řadě věcí neshodli, Raška Foldynu uznává. Je to podle jeho názoru „ranař“ a upřímný chlap.

„V politice je zcela určitě potřeba lidí, jak se říká ranařů, kteří umějí sdělit srozumitelně svůj názor,“ uvedl Raška, „Vždy jsem ho vnímal jako člověka, který když něco řekl, tak za svým slovem stál. A přestože ho každé čtyři roky někdo odsuzuje za formu podání jeho názorů, tak jeho kariéra stoupá,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…