Hovado, jako Lavrov, vyslechl si europoslanec ODS. Tažení proti trollům se přiostřuje

19.03.2022 8:17 | Ze sítí

Válka, kterou vede Rusko na Ukrajině, s sebou přinesla také cenzuru. Z bezpečnostních a preventivních důvodů vláda rozhodla o zablokování webů, jež měly být proruské a šířit dezinformace. To vyvolalo mezi politiky i veřejností spekulace, zda tak činila oprávněně. Komentátor Petr Honzejk na facebooku poukázal na internetové „trolly“, kteří se teď musí o to víc činit, aby dál šířili ruskou propagandu. Proti tomu ostře vystoupil europoslanec Jan Zahradil (ODS); upozornil, že věc se má tak trochu jinak. Diskutující ho za to vůbec nešetřili – vzápětí byl přirovnán k ruskému diplomatovi či k přisluhovači Číny.

Hovado, jako Lavrov, vyslechl si europoslanec ODS. Tažení proti trollům se přiostřuje
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Trollové to v této době mají podle Honzejka intelektuálně náročné: „Musí tvrdit, že je ohrožená svoboda slova, protože se omezuje šíření propagandy země, která zlikvidovala svobodu slova,“ napsal kriticky na adresu příznivců ruského režimu a Vladimira Putina.

Vyzvedl téma, které v době rusko-ukrajinského válečného konfliktu rozděluje lidi na dva tábory a vyvolává silné emoce. Příkladem toho je i diskuse, jež se rozhořela pod jeho facebookovým příspěvkem.

Svůj názor mezi diskutéry přidal také poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil. „Děláte přesně tu chybu, kterou jsem čekal – vyléváte s vaničkou i dítě,“ upozornil novináře.

A přidal následně tři citáty, kterými svá slova demonstroval. „Mnohonárodní povaha orgánů EU je stále častějším cílem zneužívaným nepřátelskými zahraničními aktéry k zasévání rozkolu uvnitř EU.“

„Extremistické, populistické, protievropské politické strany i některé další strany, osoby a hnutí usilují o prohloubení společenské roztříštěnosti a podkopávání legitimity evropských i vnitrostátních veřejných orgánů.“

„Původci těchto dezinformačních kampaní vytváří pod záminkou podpory tradičních nebo konzervativních hodnot strategická spojenectví s místními partnery.“

„Tenhle slovník Rudého práva 1977 je ve skutečnosti z rezoluce EP o zahraničním vměšování a dezinformacích. Paranoiků, co se toho chytnou a začnou zuřivě sestavovat seznamy vnitřních nepřátel, už tu máme taky dost,“ dodal k tomu Zahradil.

„Takže cenzura z toho sice nebude, ale nepříjemná atmosféra slídění, udávání ‚protizápadních narativů‘ a mediálních lynčů ano. Společenské ovzduší, už tak dost toxické, to otráví dokonale,“ shrnul politik závěrem svého komentáře.

Na Zahradila pak začali lidé útočit ze všech možných stran a žádali vysvětlení.

„Aha, takže dezinformace nemají vliv na národ?“ zajímal se Tomáš Stanislav.

„Když řeknu, že Green Deal je nedomyšlený sociálně inženýrský experiment – je to legitimní politický názor, nebo ‚dezinformační protievropský narativ‘?“ odvětil člen europarlamentu rovněž otázkou.

Následně se Zahradil v další reakci pozastavil, kdo a podle jakého klíče bude všechny ty ‚nezdravé protievropské‘ názory definovat, pranýřovat a vymisťovat z veřejné debaty. „Outsourcujeme to na elfy, nebo to zvládne Ministerstvo vnitra, Centrum hybridních hrozeb?“ doplnil.

„Co byste bez toho rozeštvávání byli?“ rýpla do Zahradila Jana Václavíková.

„Ano, rozeštvávání! To jsme tu ještě neměli. Je také třeba se podívat na zoubek všem těm zkrachovancům, ztroskotancům a zaprodancům,“ doporučil ironicky europoslanec.

Rétoriku přiostřil Přemysl Hnilička, ze Zahradila rovnou udělal šéfa ruské diplomacie. „Jste jako Lavrov, říkáte, že co je černé, je ve skutečnosti bílé a naopak. Styďte se,“ vzkázal rozčíleně.

„Co Lavrov. Jako Putin! Nebo rovnou jako Hitler. Nebojte se přitlačit. Rozvratníky je třeba odhalit a nahlásit včas,“ reagoval Zahradil s notnou dávkou ironie.

Jiní Zahradilovi vyčetli, že neskrývavě „umetá cestičku Číně“. „Podsunutý argument jakožto perla z demagogického repertoáru! Bravo. Ještě to chce ale přitlačit, zoufalče. A nezdržujte se, máte umetat cestičku Číňanům,“ rýpla Jana Václavíková.

Na její slova europoslanec reagoval slovy, že od toho už jsou zde očividně jiní: „Už nemusím. Mám jistý pocit, že strýček Xi a strýček Joe si dnes celkem padli do noty,“ uvedl.

Petr Táborský místo argumentace použil vůči Zahradilovi rovnou urážlivá slova. „Jste hovado,“ nešetřil ho.

I to ale Zahradil obratem odrazil v jisté nadsázce: „To je málo. Musíte přidat. Začněte mi např. opovržlivě tykat. ‚Skončíš v propadlišti dějin, ty čínský sluho‘, nebo tak něco. Nechte kreativní fantazii pracovat,“ vrátil úder.

Následovala celá smršť přirovnání například k věčně ublíženému Andreji Babišovi (ANO), jehož roli nyní přebírá. Zazněl například i vtip o tom, že má zřejmě poměr s exprezidentem Václavem Klausem. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…