Hra s veřejností. Zahradil odhalil, co se v ODS říká, ale potichu

27.10.2023 12:51 | Monitoring

Komentátorka Karolina Stonjeková v rámci pořadu Xaver Live vedla rozhovor s europoslancem Janem Zahradilem (ODS), který se věnoval eurovolbám. Dohoda o společné kandidátce SPOLU je na spadnutí, a pro budoucnost ODS to podle něj není vůbec dobrá zpráva. „Je zapotřebí nalít lidem čistého vína. Jsem přesvědčen, že Petr Fiala si vysnil, že tu vytvoří českou variantu CDU/CSU a eurovolby jsou další krok k její realizaci,“ míní Zahradil. Hovořil také o tom, že koalice ANO a ODS po příštích sněmovních volbách není pro členy ODS tak nepřijatelná, jak se navenek tváří.

Hra s veřejností. Zahradil odhalil, co se v ODS říká, ale potichu
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Poslanec Evropského parlamentu Zahradil velmi kritizuje, že se vše schyluje k tomu, že koalice SPOLU půjde spolu do evropských voleb. „K mému velkému překvapení se to stalo. Skutečně jsem věřil, že vedení ODS využije příležitosti a vezme eurovolby jako možnost zase jednou po delší době vyprofilovat samostatně značku ODS. Vše k tomu směřovalo, až donedávna,“ dodal zklamaně Zahradil, který si oddechl, že už se jej to naštěstí tak nedotýká, jelikož šéf klubu ODS v europarlamentu končí a nebude již kandidovat.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí
„Jsem odpůrce této koalice do evropských voleb. Myslím, že nejde jen o jedny eurovolby,“ obává se. „Použiju termín pana premiéra a předsedy ODS: Pro mě to vysílá signál ne úplně kladný, pokud jde o budoucí směřování ODS,“ pokračoval Zahradil v pořadu Xaver Live.

Společnou kandidátku má vést podle všeho europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který se řadil k největším odpůrcům společné kandidatury, na druhou stranu na ní má být za TOP 09 Luděk Niedermayer. „Sám jsem zvědav na to, jak to půjde dohromady. Uvidíme, kdo se objeví na avizované tiskovce a uvidíme, jestli pan Niedermayer vůbec překousne, že by mu měl kandidátku lídrovat soft euroskeptik Vondra, jestli třeba TOP 09 nesáhne jinam, po nějakém méně vyhraněném typu. Speciálně tito dva protipóly Vondra a Niedermayer na jedné kandidátce, to je neřešitelná záležitost. Ti, kdo volí Niedermyera, nemohou logicky akceptovat Vondru a naopak,“ kroutil hlavou.

„Podle mě je to snaha za každou cenu zacementovat značku SPOLU i v těch eurovolbách. Eurovolby mohly povytáhnout zaprášenou a zapomenout značku ODS. Pokud tohle současné vedení odsouhlasilo, tak to je pro mě signál, že je tu dlouhodobá snaha ODSku rebrandovat pod značkou SPOLU, to je něco, s čím bych zásadně nemohl souhlasit,“ zdůraznil Zahradil opakovaně.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Jestli skutečně vidí vedení ODS budoucnost v nějakém širším celku SPOLU, v nějakém spojení, které jsem přesvědčen, že si Petr Fiala vysnil, že tu vytvoří českou variantu CDU/CSU,“ zmínil německou koalici dvou křesťansko-demokratických politických stran – Křesťanskodemokratická unie a Křesťansko-sociální unie Bavorska. „Že to CDU vznikne spojením ODS a TOPky, a to CSU budou lidovci, kteří by pravděpodobně nikdy nepřistoupili na nějakou fúzi, ale třeba na nějakou dlouhodobou dohodou na spolupráci,“ věří Zahradil, že eurovolby jsou malý krůček k realizaci této Fialovy dlouhodobé představy.

Pokud je to tak, jak se Zahradil domnívá, je zapotřebí s touto představou vyjít ven, dát ji k diskusi do členské základny: „Je zapotřebí lidem nalít čistého vína a říct, že to tak vidí, diskutovat o tom a pak se rozhodnout, jak chceme jít dál. Ale to se neděje. A mně to připadá, že postupuje salámovou metodou, ukrojí se kousek, už se to nedá vrátit a počítá s tím, že ta členská základna to nakonec nějak absorbuje, akceptuje,“ pokračuje europoslanec.

„Tím se vlastně vytváří ta atmosféra, že se to posunuje dál k tomu, že se posiluje značka SPOLU, oslabuje značka ODS, a to mě tedy osobně devadesátkovému dinosaurovi, co stál u zrodu ODS v roce 1991, prostě vadí,“ uvedl Zahradil.

Možné je podle něj tvrzení exprezidenta Václava Klause, že Petr Fiala nechce být předsedou ODS, ale předsedou SPOLU.

 Došlo i na dotazy diváků volajících po koalici ODS a ANO po příštích parlamentních volbách, stávající pětikoalice je pro ně „nepoužitelná“. „Já mám větší stupeň volnosti některé věci říkat,“ reagoval Zahradil na poznámku, že se někteří kolegové z ODS striktně staví proti takové možnosti. „Oni to kolegové, kteří to tak veřejně zamítají a odsuzují, pak mezi čtyřma očima v kuloárech mluví úplně jinak. To je trochu taková hra s veřejností,“ uvedl Jan Zahradil.

„Je to zase otázka, jestli se chceme navěky svázat s koalicí SPOLU s dvěma stranami, které jsou hendikepovány tím, že by se tam samy nedostaly, takže to jejich sebevědomí je vlastně úplně na bodu mrazu. Ony tu koalici SPOLU potřebují, ale my tedy zatím ještě ne. Jestli máme v úmyslu s nimi buď vyhrát, nebo prohrát volby a jít společně do opozice, nebo jestli jsme ochotni se z toho svazku vyvázat a chovat se jako autonomní politická strana a po volbách 2025 třeba za určitých podmínek jednat i s hnutím ANO o nějaké budoucí koalici, jsem stoupenec toho postoje a je mi jedno, že mi za to nadávají,“ dodal Jan Zahradil, podle kterého k takovému názoru dříve či později budou muset dospět i ti, kteří jsou nyní hlasitě proti tomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tz, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepikapi , 27.10.2023 14:30:23
Spolu nebo ODS-stejná havěť páchnoucí grazlovstvím,neschopna zajistit prosperitu země-tedy na nic.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…