Hraboši se šíří dál. Ministerstvo přijalo razantní opatření, Zelení volají po remízcích

02.02.2020 8:19

Ministerstvo zemědělství opět upozorňuje na přemnožení hrabošů, jejichž populace překročila pětinásobek tzv. prahu škodlivosti. I když se v loňském roce jejich plošné hubení setkalo s velkým odporem ochránců přírody a Ministerstva životního prostředí, především kvůli úmrtím jiných zvířat, přesto i letos povolil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) aplikovat jedy přímo na půdu, píše server Echo24.cz.

Hraboši se šíří dál. Ministerstvo přijalo razantní opatření, Zelení volají po remízcích
Foto: pixabay.com
Popisek: Zemědělství - ilustrační foto

ÚKZÚZ loni v létě povolil plošnou aplikaci jedu proti hlodavcům na velké části území republiky právě na povrch půdy. Později se na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Nalezli se také uhynulí čápi. Ministerstvo zemědělství kvůli ostré kritice ochránců přírody a Ministerstva životního prostředí povolení pozastavilo.

Aplikace jedů dovnitř do nor je podle Ministerstva zemědělství i v současnosti možná. Jde prý o nezbytné opatření kvůli mírné zimě a narůstající četnosti populace hrabošů. Postup úřad konzultoval s ministerstvy životního prostředí a zdravotnictví.

Na vážnost situace upozorňuje i bývalý ministr zemědělství a nově předseda lidovců Marián Jurečka. „Hraboši páchají obrovské škody. Bohužel, i přes maximální snahu zemědělců se i díky mírné zimě hraboši šíří dál. Situace je opravdu vážná a ani dohoda o možné aplikaci stutoxu na povrch půdy nemusí pomoci,“ píše ve svém facebookovém komentář

Existuje podle jeho slov však možnost širokého využití aplikace RATRONU GW stojem Wumaki C9 do uměle vytvořených nor. Výhodou této formy aplikace je, že návnada s účinnou látkou je uložena pod zem. Výrazně se tak snižuje riziko, že s látkou přijdou do kontaktu jiné živočišné druhy. „Dnes tato technologie existuje a zasloužila by si plošné využití v ČR včetně jednoduššího povolení,“ dodává.

Strana zelených však upozorňuje, že za přemnožením stojí především podoba českého zemědělství.

Současné množství hrabošů v průměru přesahuje pětinásobek prahu škodlivosti. Ve většině krajů v lednu počet hrabošů klesl, výjimkou jsou kraje Vysočina, Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký, kde jich mírně přibylo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…