Hrad: Vrbětice? Dle NBÚ jsme nic nepokazili

10.03.2022 10:54 | Zprávy

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) při své únorové kontrole neshledal nedostatky v tom, jak Kancelář prezidenta republiky (KPR) nakládala s tajnou zprávou o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích.

Hrad: Vrbětice? Dle NBÚ jsme nic nepokazili
Foto: Hana Brožková
Popisek: Při slavnostním střídání stráží byla k vyjádření solidarity s Ukrajinou na I. nádvoří Pražského hradu vyvěšena vlajka Ukrajiny

Pražský hrad to dnes uvedl v tiskové zprávě. Hrad dříve informoval, že tajný dokument skartoval. Sněmovní bezpečnostní výbor kvůli tomu doporučil kontrolu NBÚ a Ministerstva vnitra na Hradě. Vyjádření úřadu ČTK shání.

NBÚ podle Hradu v protokolu k únorové kontrole popisuje i skartace utajovaných dokumentů z přelomu loňského listopadu a prosince. „NBÚ k ní nekonstatoval zjištěné nedostatky. Tolik medializovaný utajovaný dokument není uveden v rámci zjištěných nedostatků," doplnila prezidentská kancelář. Proti protokolu nebude podávat námitky a zapracuje všechna doporučení úřadu do vnitřních směrnic a praxe ochrany utajovaných informací.

Kancelář prezidenta republiky k případu doslova uvedla:

Ve dnech 21. 2. až 23. 2. 2022 provedl v Kanceláři prezidenta republiky podrobnou kontrolu ochrany utajovaných informací Národní bezpečnostní úřad. Kontroloval jak plnění obecných povinností ze strany KPR, tak zajištění ochrany utajovaných informací v oblasti personální bezpečnosti, bezpečnosti informačních systémů, fyzické bezpečnosti, registru utajovaných informací a administrativní bezpečnosti.

KPR obdržela od NBÚ Protokol o výsledku kontroly, č. j. 83/2022-NBÚ/OK, který obsahuje 76 listů a 16 příloh celkově o 30 listech.

Skartace utajovaných dokumentů v KPR ve dnech 29. 11. až 1. 12. 2021 je v Protokolu popsána v rámci zjištěných skutečností, včetně dokumentace uložené v tajné spisovně KPR, NBÚ k ní nekonstatoval zjištěné nedostatky. Tolik medializovaný utajovaný dokument č. j. D56/2021-OST není uveden v rámci zjištěných nedostatků.

KPR nebude proti obsahu Protokolu podávat námitky. KPR bude všechna doporučení zaslaná NBÚ obratem implementovat do vnitřních směrnic a praxe ochrany utajovaných informací.

Kancelář prezidenta republiky

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…