Hrdina roku 1989 fandí Orbánovi. Proti liberálním komunistům musíte používat i radikální metody

20.12.2019 20:20

Na serveru Lidovky.cz vyšel rozhovor s pastorem maďarské menšiny Lázsló Tőkésem. Ten stál v popředí protikomunistické revoluce v Rumunsku. „Problém Rumunska je, že tu neexistuje žádná důvěryhodná a silná opoziční strana. Všechny partaje jsou v podstatě satelity někdejší komunistické strany,“ zmínil. Vyjádřil se však i o Maďarsku, kterého je od roku 2014 občanem. „Pokud se potýkáte s komunismem, musíte používat jen velmi radikální metody,“ řekl o straně Orbána Fidesz. Vysvětlil i to, proč je Orbán a jeho strana terčem výtek liberálně levicového mainstreamu.

Hrdina roku 1989 fandí Orbánovi. Proti liberálním komunistům musíte používat i radikální metody
Foto: Repro Wikipedia
Popisek: Tőkés László

V Lidovkách.cz vyšel rozhovor s rumunským pastorem maďarského původu Lázsló Tőkésem. Ten byl jednou z vůdčích osobností revoluce v roce 1989 v Rumunsku. Protestantského pastora chtěly úřady vystěhovat z fary na venkov, avšak 15. prosince ho přišly bránit stovky lidí, což během týdne přerostlo v protirežimní demonstrace a pád režimu. Tehdy v zemi vládl diktátor Ceauşescu. Během protikomunistického převratu byl při pokusu o útěk i s manželkou dopaden, odsouzen a zastřelen. Pastor Tőkés se po změně režimu stal aktivním politikem, byl i dvanáct let europoslancem.

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí

První otázkou bylo to, zda viděl inspiraci při protirežimních protestech za hranicemi, jelikož Rumunsko bylo posledním socialistickým státem, kde padl režim. Na to pastor odpověděl, že jeho přístup byl úplně jiný. Přiznal, že nechtěl žádnou revoluci, byl obyčejný křesťanský pastor, který se zajímal o lidská práva či o lepší postavení menšin.

Připustil, že ho znepokojoval nejvíce útlak církve. „My jako Maďaři a evangelíci jsme plně podléhali homogenizaci v Ceauşeskově stylu, chtěl mít v Rumunsku jeden národ a jednu víru. Nechával po čínském vzoru bourat vesnice a stěhovat lidi do ucelených lokalit, budoval kult osobnosti,“ vzkázal. Jelikož proti tomu protestoval, tak měl být Securitate, tedy státní tajnou policií, odsunut na venkov.

Na dotaz, zda bylo tehdy znát, že režim míří k pádu, když lidé stáli před pastorovým komunitním centrem a bránili tajné policii v deportaci, odpověděl, že to pro něj bylo nepředstavitelné. To i prý kvůli tomu, že v listopadu 1989 se uskutečnil sjezd rumunské komunistické strany, kde byl Ceauşescu znovu zvolen, a tedy tehdy měl absolutně držet otěže moci. Tőkés řekl, že nikde neviděl ani náznak oslabení režimu. Dokonce prý přesvědčoval demonstrující, kteří ho podporovali, že jejich aktivita může mít špatné následky. To však lidé prý neposlouchali a vzali na ulici iniciativu do svých rukou.

Dále se redaktor zeptal, zda je pastor spokojen s tím, kam se Rumunsko 30 let po revoluci dostalo či jakým směrem se nyní ubírá. Na to odpověděl, že ke spokojenosti má daleko. „Není možné se přece jen tak smířit s tím, že klika Iona Ilieska zneužila naše čisté úmysly. Tato druhá vrstva komunistů si přivlastnila ideály revoluce, zavraždila Ceauşeska a prostřednictvím puče se chopila moci. Tito lidé či jejich následovníci vládnou dodnes. Problém Rumunska je, že tu neexistuje žádná důvěryhodná a silná opoziční strana. Všechny partaje jsou v podstatě satelity někdejší komunistické strany,“ vysvětlil. Ion Iliescu byl první porevoluční prezident a zakladatel sociálnědemokratické strany.

Poslední otázkou bylo, zda pastor fandí režimu Viktora Orbána v Maďarsku. „Podporuji ho. Důrazně se totiž vymezuje proti komunistickým, postkomunistickým a komunisticky liberálním politikům. Někdy se sice odchyluje od ideálních principů demokratické politiky, jenže pokud se potýkáte s komunismem, musíte používat jen velmi radikální metody. A proto je Orbán a jeho vládní strana Fidesz terčem výtek ze strany světového levicově liberálního mainstreamu,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…