Hřib řádil, že i Takáč kroutil hlavou: Rusům se to líbí, liberál Němcov byl jejich oblíbený politik. A pak ohlásil další šťouchy, které vůči Moskvě chystá

24.02.2020 20:01

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) byl hostem pondělního pořadu Interview na ČT24, kde moderátorovi Danielu Takáčovi vysvětloval, proč bude před ruskou ambasádou v Praze náměstí Borise Němcova, kritika Putinova režimu. „Rusům se to bude určitě líbit, žádné negativní reakce zatím nejsou,“ uvedl primátor.

Hřib řádil, že i Takáč kroutil hlavou: Rusům se to líbí, liberál Němcov byl jejich oblíbený politik. A pak ohlásil další šťouchy, které vůči Moskvě chystá
Foto: Screen ČT24
Popisek: Zdeněk Hřib v Interview ČT24

Že vznikne náměstí Borise Němcova v Praze, bude před ruským velvyslanectvím, je podle Hřiba reakcí na petici občanů, kteří přejmenování tohoto náměstí požadovali. Zmínil, že i místopisná komise s tím vyjádřila technický souhlas, jelikož konstatovala, že tam nejsou žádní registrovaní obyvatelé, kteří by si museli vyměňovat občanské průkazy. „Požádali jsme komisi o apolitické stanovisko, a to bylo takové, že tomu vlastně nic nebrání,“ doplnil primátor.

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním náměstí u ambasády Ruské federace na náměstí Borise Němcova?

3%
97%
hlasovalo: 24479 lidí

Moderátor Daniel Takáč se znovu optal, proč právě tohle náměstí, proč nemohli vybrat jiné. Hřib opět argumentoval zmíněnou peticí, která to konkrétně žádala, načež Takáč poznamenal, že petice neznamená, že jsou povinni tak učinit. „My jsme ale koalice změny a rozhodli jsme se vycházet vstříc názorům svých občanů,“ řekl Hřib s tím, že tohle je právě jeden z těch případů.

Odmítá, že by šlo o další provokaci vůči Rusku, naopak. „Spousta Rusů bude ráda, že takovéhle veřejné prostranství v Praze ponese jméno po jejich oblíbeném liberálním politikovi,“ myslí si primátor hlavního města Prahy. „Bavíme se přece jen i o někdejším vicepremiérovi Ruské federace,“ vysvětlil Hřib, proč v tom nevidí žádný problém.

Uvedl, že na ceremoniál přejmenování náměstí pozval i ruského velvyslance. Zatím prý reakci nedostal. Nevidí ale důvod, proč by pozvání nepřijal. Zopakoval, že však věří, že 27. února, kdy bude páté výročí vraždy Borise Němcova, potěší řadu Rusů žijících v Praze i v Ruské federaci.

Takáč se pak s podivením ještě znovu ujistil, zda Hřib opravdu myslí, že se tohle Rusům bude líbit a nebude jim to vadit. „Já jsem zatím negativní reakce z ruské strany nezaznamenal. Dokonce prezident Putin konstatoval, že viníci této podlé vraždy musejí být dopadeni a potrestáni,“ podotkl.

V této souvislosti pak zmínil, že pojmenují promenádu v Bubenči podle Anny Politkovské. Obě osobnosti prosazovaly demokracii a za to byly zavražděny. „Politkovská se věnovala novinářské práci a v její souvislosti byla vlastně zavražděna. Je třeba si připomínat, že jsou zde lidé, kteří za svou práci ohledně podpory demokracie a boje proti korupci položili život,“ doplnil primátor.

Je to podle něj důležité téma i s blížícími se volbami na Slovensku, kde toto téma výrazně ovlivní slovenské volby, narážel na demonstrace navazující na vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Na mapě pak Takáč názorně ukazoval, že v podstatě ze všech úhlů okolo ruské ambasády uvidí na náměstí kritika současného Putinova režimu, či na promenádu Anny Politkovské. „Ruská ambasáda je tím v podstatě obklíčena,“ konstatoval moderátor s dotazem, zda to byl záměr. „V případě Němcova šlo ale i o kritiku toho, co se dělo na východě Ukrajiny, a to je v naprostém souladu s hodnotami, které my tu vyznáváme,“ uvedl primátor, proč bylo přejmenování náměstí zcela namístě.

Jde prý také o politické gesto vůči Ruské federaci. „Proč má ale Česko dělat politická gesta vůči, nebo spíše proti Rusku?“ zajímal se dál Takáč. „Já si ale opravdu myslím, že to celá řada Rusů ocení,“ zamračil se Hřib s tím, že tento krok „zkrátka zapadá do toho, co v Praze chceme“. „Je v pořádku, že si chceme připomínat jména těch, kteří zaplatili v boji za demokracii tu nejvyšší cenu,“ zdůraznil.

Angažovanost Prahy v zahraniční politice je podle Hřiba důležitá. „Je třeba mít nějaké hodnoty, ty evropské hodnoty, jako je podpora svobody, demokracie a právního státu,“ poznamenal s tím, že předchozí koalice se jen snažila nadbíhat čínské diktatuře.

I když má tato záležitost mezinárodní přesah a je to podle Hřiba politické gesto, není to podle jeho mínění záležitost, kterou by měl konzultovat s Ministerstvem zahraničí. „Jedná se prostě o pražský místopis, záležitost je jasně vymezená v působnosti rady a vůbec nechápu, proč bychom si do toho měli nechat někým zasahovat,“ kroutil Hřib hlavou.

„Protože to má právě ten mezinárodně politický přesah,“ kontroval Takáč. „To je prostě naše věc, jak my si tady pojmenujeme ulice,“ řekl na závěr tématu důrazně primátor Hřib.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…