Hroutí se EU? Nastává další lidové hlasování, již je to prý vážné

28.03.2017 9:42

Brusel si sotva stačil oddychnout po nizozemských volbách, kde k potěše „Juncker a spol.“ nezvítězil euroskeptik Geert Wilders se svou Stranou svobody, a už čelí dalším hrozbám. V Itálii podle posledních průzkumů vede jen několik měsíců před volbami euroskeptické Hnutí pěti hvězd (M5S) v čele s Beppe Grillem.

Hroutí se EU? Nastává další lidové hlasování, již je to prý vážné
Foto: Facebook BG
Popisek: Beppe Grillo, lídr italského Hnutí pěti hvězd

Loňské rozhodnutí britských voličů hlasovat pro vystoupení země z Evropské unie bylo pro Brusel těžkou ranou. Pokud by ovšem opustila EU i Itálie coby její zakládající člen, pravděpodobně by to byl konec Evropské unie v její dnešní podobě. Ale také v Itálii se začalo z pohledu Bruselu vše hroutit již v loňském roce. Proevropský premiér Matteo Renzi tehdy neuspěl se svým referendem o ústavních změnách, které podporoval i Brusel, a podle svého slibu rezignoval.

Renziho v úřadu italského premiéra vystřídal na omezenou dobu jeho kolega z Demokratické strany Paolo Gentiloni a čekalo se, kdy budou vyhlášeny předčasné volby. Sám Gentiloni nyní hovoří o tom, že datum oznámí na stranickém kongresu v dubnu nebo květnu. Všeobecně se předpokládá, že by se mohly volby konat již v červnu. Podle několika posledních průzkumů by však pro „středo-levicovou“ Demokratickou stranu nemusely vůbec dopadnout dobře.

Například výzkumná agentura Demopolis zveřenila výsledky průzkumu, které jednoznačně favorizují Hnutí pěti hvězd právě na úkor Demokratické strany. Protestní hnutí komika a aktivisty Beppeho Grilla by tak nyní získalo 30 % a předčilo by vládnoucí „demokraty“ o čtyři procenta. O třetí místo se přetahují Forza Italia (Vzhůru, Itálie) bývalého premiéra Sylvia Berlusconiho a Lega Nord (Liga Severu) a až za nimi následují s velkým odstupem ostatní strany.

Zatímco v Nizozemsku by Wildersovi ani případné vítězství v parlamentních volbách nezajistilo pro vzájemnou animozitu se všemi ostatními stranami možnost sestavit vládu, v Itálii je situace naprosto odlišná. Ze čtyř největších stran se hned tři profilují jako euroskeptické. Vedle favorizovaného Hnutí pěti hvězd to jsou již zmiňované Liga Severu a Forza Italia. V případě volebního vítězství má tak Hnutí pěti hvězd velkou šanci vytvořit funkční koalici.

A to přesto, že Forza Italia i Lega Nord se prezentují jako pravicové strany a strana Beppe Grilla spíš míří doleva. Naopak koaliční potenciál Demokratické strany je velmi nízký a vzhledem k aktuálním preferencím ostatních koaličních partnerů by případná budoucí vláda nezískala většinu. Naopak koalice ve složení Hnutí pěti hvězd, Forza Italia a Lega Nord by získala dohromady asi 55 %. Podle průzkumu ipsos by potom M5S dokonce získala 32 % a případná koalice by tak měla ještě pevnější základy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…