Hrozivá mutace z Afriky. Vláda koná, omezila lety

26.11.2021 10:30

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO v demisi Adam Vojtěch na sociálních sítích upozornil, že na jihu Afriky se šíří nová mutace koronaviru, které je třeba čelit, protože by mohla být nebezpečná. Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) proto ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví od soboty zakázal přílety z některých afrických zemích.

Hrozivá mutace z Afriky. Vláda koná, omezila lety
Foto: pixabay.com
Popisek: Afrika - ilustrační foto

„Jihoafrické úřady potvrdily šíření nové mutace koronaviru, která vypadá podle prvních analýz jako velmi nebezpečná. Ze zkušenosti víme, jak rychle se vir dokáže šířit. Řešíme opatření, jak zabránit šíření tohoto viru v ČR. Ještě dnes představíme konkrétní kroky, které přijmeme,“ napsal v pátek po osmé hodině ranní na Twitteru ministr Vojtěch varovně.

Další africká mutace

Epidemiolog Rastislav Maďar na stejné sociální síti bil na poplach. „To, co předvádí nová varianta B 1.1.529 v JAR, nevypadá pro svět vůbec dobře. Rychlost s jakou nastoupila výrazně předčila i deltu,“ upozornil s odkazem na červenou křivku na grafu, která ukazuje infekčnost nové varianty.

Další africká mutace

Agentura Reuters upozornila, že Velká Británie už kvůli této nové variantě omezila lety z Jihoafrické republiky. Evropská komise obdobný zákaz zvažuje.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek oznámil, že ani do ČR se nedostanou lidé z několika afrických zemí.

„Od soboty bude zakázán vstup do ČR pro občany 3. států, kteří pobývali v posledních 14 dnech více jak 12 hodin v Jižní Africe, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku, Zambii. Pro občany ČR, EU a držitele dlouhodobých pobytů v ČR je možnost vstupu z výše zmíněných afrických zemí jen za přísných epidemiologických podmínek. Zároveň důrazně doporučujeme, aby Češi do těchto oblastí nyní necestovali. Zatím platí do 12. 12.,“ upozornil Kulhánek.

Další africká mutace

Další africká mutace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…