Hrůza. Toho jsem se nechtěl dožít, běduje dlouholetý poslanec ODS

25.10.2012 8:16

Rozpočet na příští rok ve středu sněmovna vrátila k přepracování ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Do hry se tak dostává více variant podob základního ekonomického zákona státu. Šanci podat své vlastní návrhy dostali i rebelové z ODS. O nadcházející rozpočtové loterii informují čtvrteční Lidové noviny. Nejednota poslaneckého klubu ODS však děsí šéfa rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS).

Hrůza. Toho jsem se nechtěl dožít, běduje dlouholetý poslanec ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

„Je to hrůza. Nechtěl jsem se toho dožít,“ glosuje situaci Suchánek, který ve sněmovně zasedá již od roku 1998. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 si přisadil: „Zdá se, že ODS vůbec neví, co chce.“ Rebelové v čele s Petrem Tluchořem z ODS žádají, aby byly zachovány daňové úlevy pro pracující důchodce, odmítají vyšší daně pro občany s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně a žádají zachování současných sazeb DPH. Se svými vlastními návrh přijdou i poslanci sociální demokracie i zákonodárci VV.

Nezůstane kámen na kameni

Záleží také na tom, v jakém pořadí budou jednotlivé návrhy předkládány. Pokud přijdou jako první na řadu úpravy navrhované vládou, a projdou, pak na návrhy rebelů už nebude prostor. Může také dojít k tomu, že bude odhlasována část vládních návrhů a část návrhů rebelů. Z rozpočtového balíčku by tak v zásadě nezůstal kámen na kameni, ale oba tábory ODS by si zachovaly tvář. Tento scénář se však příliš nelíbí ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

„Klíčová je tady otázka, jestli tato vláda má pro své priority většinu, nebo nemá,“ řekl LN a o budoucnosti vlády dál pochybuje.

Poslanci se však baví i o návrzích, které nesouvisí pouze s rozpočtem, ale např. také s oblastí sociální politiky. ODS, TOP 09 a LIDEM se shodují na tom, že by mělo zmizet sjednocení příspěvků na bydlení v hmotné nouzi, které prosazoval odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle Lenky Kohoutové (ODS) byla změna sepsána špatně a navíc je příliš drahá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…