Huawei v ČR nevidí dopady svého zařazení na černou listinu USA

17.05.2019 22:00

Čínská společnost Huawei, kterou americké ministerstvo obchodu zařadilo na černou listinu, nevidí žádné možné dopady tohoto kroku na své obchodní aktivity a zákazníky v Česku. Huawei to dnes sdělila ČTK. Technologie Huawei využívají všichni tři tuzemští mobilní operátoři i největší provozovatel telekomunikačních sítí CETIN. O firmě se mluví jako o možném dodavateli technologií pro mobilní sítě takzvané páté generace (5G).

Huawei v ČR nevidí dopady svého zařazení na černou listinu USA
Foto: Huawei
Popisek: Huawei

Americké ministerstvo obchodu se rozhodlo zařadit Huawei s okamžitou platností na černou listinu ve čtvrtek. Firmě to znemožní kupovat americké součástky bez souhlasu vlády USA, což by podle analytiků mohlo ohrozit aktivity čínského podniku i jeho dodavatelů a zpomalit výstavbu sítí 5G. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to ale popírá. Americké rozhodnutí Huawei považuje za bezdůvodné a za porušení práv firmy. S rozhodnutím USA nesouhlasí ani čínská vláda, která chce své obchodní zájmy a práva bránit.

Mluvčí společnosti Huawei Technologies Czech Pavel Košek uvedl, že rozhodnutí amerických úřadů není v ničím zájmu a může americkým společnostem, které jsou s Huawei v obchodním styku, způsobit významné ekonomické škody a může mít dopad na desítky tisíc pracovních míst v USA. „Společnost Huawei bude usilovat o bezodkladnou nápravu a řešení vzniklé situace. Zároveň aktivně přistoupíme ke zmírnění dopadů této události. V rámci České republiky zatím nevidíme žádné možné dopady na naše obchodní aktivity anebo naše zákazníky,“ napsal.

Rozhodnutí amerického ministerstva obchodu se opírá o středeční exekutivní příkaz prezidenta Donalda Trumpa, který kvůli možnému ohrožení amerických telekomunikačních sítí vyhlásil stav nouze. Z oznámení ministerstva vyplývá, že jeho rozhodnutí se v Evropské unii dotklo poboček v Belgii, Británii, Německu a Nizozemsku, z neunijních evropských zemí pak pobočky ve Švýcarsku.

Před výrobky čínské firmy varoval vedle amerických úřadů i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Zástupce největšího českého provozovatele telekomunikačních sítí CETIN v březnu prohlásil, že určitá rizika u technologií Huawei existují, ale lze je zvládnout. Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) počátkem měsíce uvedl, že z tendrů na nejrůznější zakázky v ČR, včetně výběrových řízení souvisejících se sítěmi 5G, by dopředu neměl být vyřazen žádný zájemce, tudíž ani Huawei.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…