Hulvát a šarlatán Zeman řádí, jako kdyby neměl přijít zítřek, píší v Rakousku

15.07.2013 12:03

Mezi politické šarlatány a hulváty zařazuje prezidenta Miloše Zemana v dnešním komentáři rakouský deník Die Presse. Podle něj se odchodem bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho z čela římské vlády uvolnilo místo politického šarlatána číslo jedna v Evropě. Hlavními kandidáty na jeho nástupnictví jsou podle autora maďarský premiér Viktor Orbán a právě český prezident.

Hulvát a šarlatán Zeman řádí, jako kdyby neměl přijít zítřek, píší v Rakousku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Je tu horko, potím se. Jen aby někteří novináři nespekulovali o něčem jiném, zavtipkoval prezident.

"Orbán brázdí již tři roky politickou krajinou jako buldozer, vytváří stále hlubší příkopy ve společnosti, neustále se snaží vyléčit ústavu země, takže experti v Radě Evropy už mluví o 'vážném ohrožení demokracie'," napsal komentátor Burkhard Bischof.

"Mezitím se mocně snaží jiný středoevropský politik obsadit nejvyšší příčku mezi politickými hulváty na kontinentu - Čech Miloš Zeman," dodal. "Jako levicový populista mohl až dosud počítat s mírnějšími mediálními soudy od mezinárodního levicově-liberálního středního proudu než nacionální konzervativec Orbán. Zeman to využil a během krátké doby od nástupu do úřadu vnitropoliticky řádil, jako by neměl přijít žádný zítřek," uvedl komentátor.

Některým Čechům tak podle něj už nezbývá než nostalgicky vzpomínat na velké muže historie, jako byli prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel. U druhého jmenovaného připomíná historku, kdy se Havlovi při soukromé návštěvě restaurace ve Vídni dostalo aplausu ve stoje od ostatních hostů podniku.

Pozor, neřízená střela

"Kdyby vídeňskou restauraci soukromě navštívil Havlův nástupce Václav Klaus, většina hostů by si nejspíš hlídala svoje propisky. A pokud by měl někdy přijít Zeman, muselo by se vydat varování: 'Pozor, neřízená střela!'," poznamenává autor.

V důsledku Zemanova politického kurzu se podle něj v Česku odehrává "brutální mocenskopolitický konflikt mezi prezidentem a Parlamentem". "Ten by se mohl táhnout dlouhou dobu, mohl by ochromit politický proces a také zhoršit hospodářské výhledy, které beztak nejsou příliš růžové," konstatuje Die Presse.

Podle něj jde politickým šarlatánům, jako jsou Berlusconi, Orbán a Zeman, pouze o rozšiřování vlastního vlivu, udržení své strany u moci a o prebendy pro své podporovatele. "Dobro a strasti vlastních občanů jsou u nich až na druhém nebo třetím místě. Kdyby jim totiž šlo o ně, nezačínali by tito pánové vůbec se svými pletichářskými hrami o moc, které rozdělují společnost," uzavírá komentátor rakouského deníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…