Hurá, rozšíříme EU? Ne. Čína a Rusko mezitím konají

29.09.2021 13:47

S budoucností západního Balkánu v EU to začíná vypadat bledě. Státy EU se stále nemohou dohodnout na potvrzení deklarace, která jim členství v EU přislíbila. Západní a severní státy EU se obávají příchodu lidí hledajících práci, Bulharsko má pro změnu nevyřešené účty se Severní Makedonií. Na hranici Srbska a Kosova jsou také problémy. A zatímco EU se nemůže dohodnout, tak své investice na Balkánu mají Čína i Rusko.

Hurá, rozšíříme EU? Ne. Čína a Rusko mezitím konají
Foto: Wikipedia, uživatel Perconte
Popisek: Balkán

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Budoucnost Balkánu je podle posledních zpráv agentury Reuters nejistá. Konkrétně v tom, zda se v budoucnu připojí k Evropské unii. Ta už prý nemůže garantovat, že se balkánské státy, kterým bylo členství v minulosti přislíbeno, do unie dostanou. Reuters tuto zprávu zakládá na vyjádřeních čtyř diplomatů a na interním dokumentu, který má k dispozici.

Šestého října se má konat summit EU a lídrů balkánských zemí. Ovšem je zde zásek. Na summitu měla zaznít deklarace, ve které by se EU přihlásila ke slibu, který padl před osmnácti lety, že „bezvýhradně podporuje evropskou budoucnost západního Balkánu“. Alespoň podle návrhu dokumentu, který je datován k jedenáctému září. Tento dokument prošel nejméně dvěma fázemi projednávání a zatím nepanuje shoda na jeho znění.

Dle Reuters evropské státy nechtějí veřejně odhalit svou pozici, nicméně bohatší státy Francie, Dánsko a Nizozemí se obávají opakování situace, když byly do EU „narychlo“ přijaty Rumunsko a Bulharsko. A také špatně zvládnuté migrace východoevropských pracovníků, kteří mnohým Britům znechutili členství v EU, píše agentura. Členství Severní Makedonie si pro změnu nepřeje Bulharsko, které tvrdí, že identita a jazyk v Severní Makedonii mají bulharské kořeny, což tento stát nechce uznat a Bulharsko to klade jako podmínku pro své „ano“.

Navíc se nedá říci, že by o Západní Balkán nebyl zájem, v oblasti dle Reuters investuje jak Rusko, tak Čína. Srbsko bylo první evropskou zemí, která dostala k distribuci čínské vakcíny. Podle diplomatů EU situaci v regionu dokonce nepřímo zhoršuje, protože obyvatelé prý o připojení k EU snili po rozpadu Jugoslávie. Vojáci NATO pak dle agentury posílili svou přítomnost na hranicích Srbska a Kosova poté, co Srbové hraniční přechody blokovali, protože je rozezlil zákaz vjezdu vozidel se srbskou SPZ do země. Srbsko nezávislost Kosova neuznává a do pohraničí vyslalo své vojáky. „Musí zlobit, aby si jich někdo všiml,“ míní vysoce postavený diplomat EU, který má na starosti právě Balkán. Úpadek na Balkáně je prý způsoben tím, že se o region přestali v EU zajímat.

Šest balkánských zemí se nyní chystá navštívit předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. V Albánii, kterou už navštívila, prohlásila, že budoucnost Albánie je v EU. Ovšem dle Reuters je důvěryhodnost EU a tedy i tohoto slibu poškozena tím, že rozšiřování EU před dvěma lety zablokovaly Francie a Nizozemí a nyní Bulharsko. Kosovo a Srbsko jsou zase zklamány tím, že byly před rokem pozvány Donaldem Trumpem, aby uzavřely dohodu o normalizaci obchodních vztahů, ze které ovšem sešlo. A EU nesplnila svůj slib, že Kosovu poskytne bezvízový styk, připomíná agentura.

Státy, které si rozšíření EU přejí, například Rakousko, Itálie či Slovinsko a Chorvatsko, vyčítají Francii a Německu, že netlačí na Bulharsko, aby přestalo přístup balkánských zemí blokovat. Proces přijetí Albánie je také blokován, protože je spojen s přijetím Severní Makedonie. „Dokud budeme mít tolik členských států, které ať už z toho nebo toho důvodu věří, že není radno evropské společenství dále rozšiřovat, tak se skutečně nikam nepohneme,“ soudí expert na evropskou integraci John O’Brennan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…