Hutař: Žádosti o dávky? Někdy i lidé zemřou, než jim je posoudí

02.10.2012 21:16

Podle Jana Hutaře z Národní rady osob se zdravotním postižením se nevyplácí čekat, až bude posouzena jejich žádost ohledně dávek, které v době přechodu na nový systém nebyly někdy vyplaceny. Častokrát se prý i stane, že dotyčný člověk zemře dříve, než je žádost vyřízena.

Hutař: Žádosti o dávky? Někdy i lidé zemřou, než jim je posoudí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Případy, kdy stále nebyly vyplaceny dávky z dob, kdy se přecházelo na nový systém, nejsou ojedinělé. „Kolikrát dojde k tomu, že ten člověk zemře, než je jeho žádost posouzena,“ uvedl v pořadu Hyde park na ČT Jan Hutař. Takové vyřizování prý trvá i devět měsíců.

Jak tedy takový problém řešit? „Podat stížnost na vedení Úřadu práce,“ radil Hutař. A informovat o tom ministra Jaromíra Drábka. „Rozhodně ne čekat, ale stěžovat si a domáhat se toho,“ dodal. Podle Hutaře zde vzniklo už mnoho takových problémů, které nezpůsobil jen přechod na nový systém vyplácení, ale také sociální karty. Slibů o nápravě bylo sice dost, ale on už nic nečeká.

K tomu odsoudil i onu novinku, sKarty. Podle něj lidem nepomáhají, ale naopak je tvrdě poškodí. „Staří lidé a postižení mají evidentní důvod podávat žaloby, že jsou diskriminovaní,“ míní Hutař. Podle něj tak částka, kterou karty ušetří, může být klidně vyvážená penězi, které zaplatí kvůli žalobám.

Jako příklad uvedl vyplácení peněz bankomaty. „Já jsem to zkoušel a jsem zvědav, jak se stát s těmihle žalobami vypořádá, když to důkazní břemeno není na straně postižených, ale na státu,“ dodal. „Já jsem rozhodnutí podat žalobu na stát z důvodu diskriminace,“ pohrozil Hutař, který je také vozíčkář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…