Hynek Kmoníček: Rok 2016 vejde do dějin. Voliči zásadně dělají přesně opačná rozhodnutí, než jim vnucují média

25.10.2016 8:50

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se ve svém dnešním komentáři v MF Dnes zaměřil na mír, který vyjednal v Kolumbii čerstvý držitel Nobelovy ceny Santos. Mír je totiž podle něj v prachu a je třeba najít nový kompromis.

Hynek Kmoníček: Rok 2016 vejde do dějin. Voliči zásadně dělají přesně opačná rozhodnutí, než jim vnucují média
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

„Rok 2016 vejde do historie politických věd jako období, kdy voliči zásadně dělali přesně opačná rozhodnutí, než jim média, prezentující sama sebe jako hlas rozumu, napovídala. Ne, nemluvím teď ani o brexitu, ani o kandidatuře Donalda Trumpa na republikánského prezidenta USA. Mluvím o Kolumbii,“ zahájil svůj text Kmoníček. 

Následně podotýká, že teorie říká, že lidé jsou proti válkám, a navíc, když jejich zemi navštíví hospodářský růst a nabídne jim celkem ojedinělou příležitost dohonit vše, o co je konflikt ošidil, není o čem diskutovat. „Dojednáte mír, dáte ho k lidovému referendu a víte najisto předem, že nikdy nemůžete prohrát,“ zmiňuje onu teorii. Konflikt v Kolumbii, který trval desetiletí, měl skončit takto. 

„Vláda zorganizovala ceremoniál slavnostního podpisu dohody za přítomnosti světových médií. Prezident Juan Manuel Santos věděl, že má našlápnuto k Nobelově ceně za mír za letošní rok a mediální tlak bude podstatný faktor. A potom 2. října přišlo očekávané symbolické referendum a 50,21 procenta voličů mírovou smlouvu odmítlo,“ uvádí Kmoníček ono překvapení.  

Jak dodává, válka tak tedy pokračuje, byť zatím jen na papíře. „Jako by říci ďáblovi ne mohlo někdy znamenat, že ďábel zvítězí, protože Bůh je láska a právě ta je palivem kompromisu. Příznačné je, že na velké myšlenky, tak často poháněné svědomím nebo rovnou touhami po nápravě světa, zahynulo nakonec ve 20. století mnohem víc milionů lidí než na jakýkoliv kompromis,“ dodává s tím, že výsledek nových dohod by už k referendu raději nedával. „Ona by touha po spravedlnosti mohla zase zvítězit. A tato touha podezřele vypadá jako další kopa zničených lidských životů,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…