Hysterie! I babičky ze vsi se bojí, že je znásilní uprchlíci. Vášáryová nejen o „chudáčcích“ ze střední Evropy

16.10.2015 10:35

Někdejší diplomatka Magda Vášáryová dala nedávno v České televizi najevo, co si myslí o uprchlické krizi a o lidech, kteří přiživují strach z ní. V páteční příloze Lidových novin své myšlenky ještě rozvedla, když konstatovala, že srdce Evropy je v podstatě nebezpečným místem, neboť jsme v krátké době podlehli hned dvěma totalitním režimům a teď už zase podléháme hysterii. Je to prý vidět i na odmítání kvót. Naproti tomu Němci jsou morálními vítězi dneška.

Hysterie! I babičky ze vsi se bojí, že je znásilní uprchlíci. Vášáryová nejen o „chudáčcích“ ze střední Evropy
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Magdaléna Vášáryová, diplomatka, exposlankyně NR SR

„My o sobě víme, že jsme jednou hajlovali a za pár let jsme křičeli ‚Pověste Horákovou!‘ Střední Evropa je nebezpečné území. Prožili jsme dva totalitní režimy, které absolutně znegovaly hodnotový systém našich předků. Žijeme ve státě, kde si Zápotockého manželka po zatčení Slánského vzala jeho peřiny! Připusťme konečně, co také jsme. Na druhou stranu jsme posledních 25 let neuvěřitelně úspěšní, ale jako bychom tomu nedokázali uvěřit. Zastavili jsme se a řekli jsme si: „Ne, ne, ne, my jsme přece oběť jako vždycky.“ Bojíme se, že ztratíme naše kulturní hodnoty, křesťanství, ale vždyť my jsme ho ztratili dávno! Vzdali jsme se ho za komunismu, za fašismu,“ připomíná Vášáryová.

A teď panuje hysterie proti uprchlíkům, kdy se i babičky ze vsi bojí, že je znásilní běženci. Přitom podle někdejší diplomatky jen podlehly manipulaci a znásilnění jim rozhodně nehrozí. Problém je v tom, že takto vyvolaná nenávist jen tak nezmizí, spíše se obrátí proti někomu jinému, až se prokáže, že uprchlíci nepředstavují nebezpečí. Obrátí se možná i dovnitř naší vlastní společnosti.

Středoevropský problém spočívá podle známé herečky v tom, že se stále cítíme jako oběti. V některých historických etapách jsme skutečně oběťmi byli, ale dnes už nejsme. Jenže se nám zalíbilo, když nás každý litoval, tak se snažíme zůstat v roli chudáčků místo toho, abychom byli pyšní na to, co jsme dokázali. Komplexu obětí dobře využívá i maďarský premiér Orbán, který ukazuje kolem sebe a říká, že nám ti a ti a ti politici ubližují, ale on se nedá. Tato strategie vychází i navzdory tomu, že všechny indikátory ukazují opak. Máme se přece líp než před dvaceti lety, ale lidi to nechtějí moc vidět.

Podobně se prý chová i slovenský premiér Fico, což mu rozhodně neslouží ke cti. Stejně jako většina českých politiků mluví Fico o odmítání kvót, ale slovo kvóty je teď podle Vašáryové jen synonymem pro slovo strach, který v srdci Evropy máme. Morálními vítězi dneška jsou podle exdiplomatky Němci, kteří si jsou vědomi své odpovědnosti za rozpoutání dvou světových válek a nehrají si na oběti. Chtějí změnit to, jak jsou vnímáni ve světě, a uprchlická krize jim k tomu nabízí příležitost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…