I Česko v plné zbroji. Vídeň: Atrapy výbušnin. Islámské oběti skutečné. Nové info

03.11.2020 7:52

Zatím tři mrtvé si vyžádal teroristický útok ve Vídni, který podle posledních zpráv spáchal islamista se sympatiemi k ISIS. Více než 10 lidí je zraněných včetně jednoho policisty. Útočník byl ozbrojen samopalem a atrapou výbušnin. A v ulicích Vídně stále zasahují nejen policisté, ale i vojáci, občané mají zůstat doma.

I Česko v plné zbroji. Vídeň: Atrapy výbušnin. Islámské oběti skutečné. Nové info
Foto: Repro Youtube
Popisek: Údajný útočník z Vídně - záběr z mobilu

Hlavní město Rakouska se včera večer stalo dějištěm teroristického útoku. Na rozdíl od velice nedávných útoků ve Francii se ovšem ve Vídni střílelo, a to hned na několika místech. Jak informuje britská BBC, minimálně jeden z pachatelů byl ozbrojen samopalem, pistolí a mačetou.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

Útočníci, jejichž celkový počet zatím není znám, podle listu Kronen Zeitung útočili na šesti místech. Útok začal poblíž synagogy Seitenstettengasse, dle BBC však není jasné, zda byla budova cílem útoku, podle zástupce židovské komunity nebyla synagoga otevřena. Muž ozbrojený samopalem na místě začal střílet po lidech, kteří seděli v okolních kavárnách a restauracích.

Mapa míst, kde k útokům došlo
Zdroj: APA

Jeden z útočníků byl zastřelen zásahovou jednotkou, ale stihl postřelit policistu, který hlídal synagogu. Nicméně, stránky ministerstva vnitra stále zobrazují varování, že policisté jsou v plném nasazení a občané se mají veřejným prostranstvím vyhýbat, a pokud možno zůstat doma, není totiž jasné, kolik útočníků bylo či zda muž neměl komplice. Občané také nemají sdílet videa a fotografie ze zásahu, protože to údajně ohrožuje jak zasahující, tak obyvatele. Naopak, rakouské vnitro zřídilo platformu, kam mohou obyvatelé Vídně posílat záznamy, o kterých si myslí, že budou policii nápomocné. Ale nabádá, aby občané při natáčení neriskovali. Polisté již prohledali mužovo bydliště.

Přesto už se na internetu objevily záběry a kompilace, z nichž je celkem jasně slyšet palba z automatických zbraní a jsou vidět zasahující policisté. A také útočník v bílé kombinéze, s černou kuklou a dlouhou zbraní, zřejmě kalašnikovem nebo samopalem podobného typu.

Útok už má dle rakouské televize ORF tři oběti, dva muže a jednu ženu. Žena prý zemřela po převozu do nemocnice. Dle ranní tiskové konference ministra vnitra byl alespoň jeden z útočníků islamista, sympatizant ISIS. Útočník byl opásán výbušninami, nakonec se ovšem zjistilo, že se jednalo o atrapy.

Ministr vnitra Karl Nehammer také dodal, že rakouské děti dnes nemusí do školy. Rakouský kancléř Kurz k zabezpečení situace použil i armádu, ve Vídni jsou teď nasazeny stovky policistů z různých útvarů včetně protiteroristického.

Jak informovala ČT, i v Česku má útok odezvu. Preventivní opatření v souvislosti s teroristickým útokem ve Vídni přijala i česká policie na hraničních přechodech s Rakouskem. Policisté provádí namátkové kontroly vozidel a cestujících. Vykonávají rovněž zvýšený dohled nad nejvýznamnějšími židovskými objekty v České republice. „Ujišťujeme veřejnost, že prováděná opatření mají výhradně preventivní charakter a reflektují vývoj situace nejen v sousedním Rakousku,“ uvádí se v prohlášení policie.

K útoku došlo těsně předtím než v Rakousku začala platit podobná opatření jako v Česku, tedy uzavření barů a restaurací. Lidé si zřejmě šli naposled užít v těchto podnicích, které mají být kvůli koronaviru zavřené až do konce listopadu.

Teroristický útok už evropští lídři odsoudili a vyjádřili podporu rakouské vládě a kancléři Kurzovi. Svou podporu deklaroval také americký prezident Donald Trump, u něhož se dnes bude rozhodovat, zda ve funkci setrvá nebo ne.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …