I těhotnou Rusové rozstříleli. Starosta Buči promlouvá

06.04.2022 9:14

Zdá se, že Západ vyslyšel nekončící apely ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a dál zesiluje sankce proti Rusku. USA možná uvalí sankce i na Putinovy dcery. Starosta Buči promluvil ke světu. Za napáchaná zvěrstva ve městě Buča odsoudila Rusko i Indie, která se jindy ke Kremlu staví vstřícněji. U Číny přetrvává snaha stavět se k Rusku pozitivněji. Čínský youtuber, který občany nejlidnatější země světa informuje o tom, co se na Ukrajině děje, dostal vzkaz, „aby radši neprovokoval vládu v Pekingu“.

I těhotnou Rusové rozstříleli. Starosta Buči promlouvá
Foto: Youtube UATV
Popisek: Poničené ukrajinské město Buča

BBC hlásí, že Západ dál zesiluje ekonomické sankce uvalené na Rusko. Z mezinárodního platebního systému SWIFT byly odstřiženy další ruské banky. USA zakázaly veškerý dovoz ruské ropy a plynu. Američané odebírali z Ruska asi 10 procent z celkového objemu využívané ropy. EU a Velká Británie plánují dovoz ropy postupně ukončit.

Západ jako celek, tedy USA, Velká Británie a EU, společně uvalily sankce na více než 1000 ruských jednotlivců a podniků včetně bohatých podnikatelů považovaných za blízké Kremlu. Do Ruska se z USA, EU, ani z Velké Británie navíc nevyvážejí díly dvojího užití, tedy díly, které by bylo možné využít jak v civilním provozu, tak k válečným účelům. Velká Británie a EU navíc zatrhla dovážení luxusního zboží do Ruska, od vozidel, přes oblečení až po šperky.

Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová uvedla, že USA zakážou nové investice v Rusku a uvalí další sankce na ruské finanční instituce, stejně jako na kremelské úředníky a jejich rodiny. Informuje o tom Wall Street Journal s tím, že Washington zvažuje dodatečné sankce i proti dvěma Putinovým dcerám a Sberbank, největší ruské bance.

Čínský youtuber si vysloužil blok. Za to, jak informoval o válce na Ukrajině

Masakr v Buči odsoudili i zástupci Indie, tedy země, která se dosud k Ruské federaci stavěla vstřícněji než Západ a při hlasování o rezoluci OSN odsuzující ruský vpád na Ukrajinu se zdržela. Stejně jako 4 desítky dalších zemí včetně Číny.  

„Odsouzení Indie na úterním zasedání Rady bezpečnosti OSN je nejsilnějším prohlášením země o Ukrajině a Rusku od začátku války,“ uvedla k tomu BBC.

Naproti tomu u Číny se zdá, že se snaží informovat o válce na Ukrajině tak, aby z toho ruská strana vyšla v poněkud lepším světle.

Wang Jixian, který poslední čtyři roky žije v Oděse, uvedl, že zveřejňoval videa z ruské invaze, aby čelil čínskému výkladu toho, co se v zemi děje. Říká, že dostal několik zpráv, aby „neprovokoval“ Peking.

Čína podle BBC vyvíjí soustředěný tlak k potlačení vyhraněných názorů na konflikt na Ukrajině a zatím se zdržela odsuzování Ruska. „Bojuji proti lžím a panice tím, že hlásím z první linie,“ řekl Wang Rádiu Svobodná Asie.

Wang také prozradil, že 28. března byla jeho aktivita pozastavena kvůli videu „s příliš násilným obsahem“. Wang se sice odvolal, ale společnost YouTube jeho stížnost ignorovala. BBC si proto ověřila, nakolik tvrzení čínského youtubera odpovídá pravdě a zjistila, že Wang Jixian skutečně nemůže zveřejňovat nová videa.

Čínští cenzoři zasáhli i proti Wangovým videím v aplikaci pro zasílání zpráv WeChat a Douyin, národní verzi TikTok. Wangovy účty na čínských sociálních sítích byly zablokovány už před časem, protože si dovolil poskytnout rozhovor americké CNN.

Ruští vojáci rozstříleli i těhotnou ženu

Ke světu promluvil starosta města Buča, které osvobodili ukrajinští vojáci. To, co tam viděli, otřáslo jimi a posléze i světem, když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukázal video složené z fotografií obětí ve městě.

Starosta města Buča Anatolij Fedoruk popsal, co se ve městě dělo.

„Viděl jsem několik příhod. Viděl jsem tři civilní auta, která se pokoušela uniknout směrem ke Kyjevu a byla brutálně rozstřílena. V jednom z aut seděla těhotná žena, její manžel na ruské vojáky křičel, aby ji nechali jít, ale nemilosrdně rozstříleli i tuto těhotnou ženu,“ prozradil Fedoruk.

Starosta také vyzval ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který popřel obvinění z válečných zločinů spáchaných ruskými jednotkami, aby „přijel do města Buča a podíval se na těla mrtvých lidí a podíval se do očí jejich rodinám, matkám, manželům i dětem, které se staly sirotky“.

Na BBC také zaznělo, že Česká republika zaslala na Ukrajinu své tanky provozované ještě v časech, kdy byla země ležící v srdci Evropy sovětským satelitem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…