IKEA a nábytek. 10 000 Kč rozdíl, když nekupujete tady. Češi opět připlácí

29.07.2023 13:28 | Reportáž

Velký rozruch před nedávnem v Česku vzbudilo zjištění, že se dá nemálo ušetřit, pokud si pro sortiment nábytkářské firmy IKEA zajedete do sousedního Polska. Jak jsme však zjistili, Polsko není jedinou zemí, kde se prodává totožný nábytek laciněji než v Česku. ParlametníListy.cz se zajely podívat do obchodního domu tohoto nábytkářského řetězce přímo v jeho „domovském“ Švédsku a zdokumentovaly, že levněji než v Česku pořídíte nábytek i u severního polárního kruhu. Rozdíly jsou někdy až v desítkách tisíc. Za sedačku si u nás připlatíte 8 až 10 tisíc, za troubu 6 tisíc, a dokonce i za ty masové kuličky dáme víc než Švédi.

IKEA a nábytek. 10 000 Kč rozdíl, když nekupujete tady. Češi opět připlácí
Foto: Radek Kotas
Popisek: Švédská IKEA je o poznání levnější než ta česká

Česko před několika týdny zažilo doslova „sedačkovou kauzu“, kterou odstartovalo zjištění, že se dá v pobočkách IKEA v Polsku pořídit třímístná pohovka s lenoškou LANDSKRONA za ani ne v přepočtu 17 tisíc, zatímco u nás stojí přes 27 tisíc korun. Kdo tak uvedenou soupravu nakoupil za hranicemi, ten ušetřil více než 10 tisíc.

Podívali jsme se tedy, nakolik rozdílné ceny jsou v Česku oproti zemi, z níž IKEA pochází. Nežli však začneme cenové srovnání, je důležité o Švédsku, kde byla tato firma založena roku 1943, zmínit několik údajů. Země, z níž pochází nábytkářský řetězec IKEA, je sice třetí největší zemí Evropské unie, co se týče její rozlohy, počtem obyvatel jsou však Češi lehce před Švédy. Velký rozdíl pak panuje u mezd, jelikož průměrná mzda za rok 2021 ve Švédsku byla kolem 37 100 švédských korun, což je v přepočtu přes 76 500 korun českých. Očekávat by se tak tedy dalo, že budou vyšší i švédské ceny. Je tak tomu ovšem ve skutečnosti?

V „domovské“ zemi nábytkářského řetězce jsme navštívili hned dva obchodní domy – jeden ve Västeråsu, vzdáleného okolo stovky kilometrů od Stockholmu, a druhý ve městě Haparanda, nacházejícím se přímo na hranici s Finskem, což je také důvod dvojjazyčných popisků výrobků na fotografiích.         

A teď už k věci. Začněme hlavním viníkem naštvání mnohých Čechů, kteří v uplynulých měsících vybavovali byt a o cenách v sousedním Polsku zjistili až v době, kdy již doma seděli na novém gauči – ano, opět jsme se podívali na sedací soupravu LANDSKRONA. Pokud patříte k uvedeným nešťastníkům, kteří si tuto pohovku s lenoškou zakoupili v Česku, raději následující odstavec přeskočte.

LANDSKRONA ani po oné kauze s dvojími cenami v Polsku a v Česku u nás nezlevnila a stále se prodává za 27 490 Kč.

Ve Švédsku se zcela totožná sedací souprava s lenoškou prodává za 9495 švédských korun, což je v přepočtu přibližně 19 600 korun českých. Levnější než v Polsku tedy není, ale stále oproti Česku ve Švédsku ušetříte kolem 8 tisíc korun, což není málo.

„Třeba se jedná o rozdíl jen u jednoho typu sedaček,“ namítnete. To je ovšem omyl. Hned naproti se v prodejně v Haperandě nachází trojmístná pohovka KIVIK za 5495 švédský korun (v přepočtu cca 11 350 Kč).

V Česku stejný KIVIK za 14 990 Kč.

A do třetice se podívejme na pětimístnou rohovou pohovku VIMLE s lenoškou. Tento obří kus nábytku ve Švédsku v prodejnách IKEA koupíte za 18 780 švédských korun, což je přibližně 38 770 korun našich.

Myslíte si, že dráž už se prodat nedá? Ale dá – ovšem nikoliv Švédům, ale českým zákazníkům. U nás se stejně velké pohovka dá koupit až za 48 980 korun. Rozdíl tedy přesahuje deset tisíc v neprospěch Česka.

Čeští zákazníci ale neplatí více jen při nákupu velkého nábytku, připlatí si i na drobných výrobcích. Desetikorunu po desetikoruně. Příkladem může být polštářek TURILL, který ve Švédsku nestojí ani 40 korun, zatímco u nás za něj dáte o zmiňovanou desetikorunu více.

Křeslo PELLO pak v Praze, Brně anebo Ostravě dostanete za 1 490 Kč, zatímco v některém ze švédských obchodních domů IKEA za přibližně 1 240 Kč (599 švédských korun).

Velice oblíbená je také komoda MALM, jež stojí v provedení se 3 zásuvkami 2 490 Kč. Ve Švédsku pak vyjde na 995 švédských korun, což dělá rozdíl po přepočtu téměř 440 korun v neprospěch českých nákupčích.

Podobný rozdíl čeká české zákazníky i u verze se 4 zásuvkami. Tam si Češi připlatí bez slevy rovnou přes pět set.

U zásuvkového dílu ALEX si v české pobočce IKEA také připlatíte v době, kdy se nekoná věrnostní akce, kolem 5 stovek.

A výjimkou není ani psací stolek MICKE, u nějž vytáhnete z peněženky o více než 660 korun více. Ve Švédsku stojí v přepočtu kolem 1 650 korun, v Česku 2 290 korun. Aktuálně je však u nás ve slevě, díky níž si členové věrnostního programu IKEA Family připlatí oproti Švédům „jen“ necelých čtvrt tisíce.

I za kombinovanou mikrovlnku s horkovzdušnou troubou SMAKSAK necháte o 1 500 korun více v českém obchodě. Jelikož je však nyní ve Švédsku zlevněná, rozdíl je již téměř 6 tisíc korun.

Proč si čeští zákazníci připlácejí? Mluvčí českých poboček IKEA Petr Šašek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že má na tom podíl hned několik vlivů. „Maloobchodní organizace IKEA v jednotlivých zemích nakupují výrobky od společného dodavatele Inter IKEA a pak samy stanovují koncové ceny podle mnoha faktorů, které zohledňují lokální náklady a další vlivy v dané zemi. V koncových cenách se tak odrážejí např. lokální ceny energií, dopravy, inflace nebo měnový kurz, ale třeba také množství výrobků, které se na daném trhu prodá,“ uvedl, proč jsou ceny u nás rozdílné oproti těm v zahraničních pobočkách nábytkářské firmy IKEA.

Doplnil, že některé výrobky naopak můžeme sehnat levněji u nás, nežli v sousedním Polsku, které se lidem, nemajícím čas na výjezd do vzdálenějších zemí, nabízí pro příhraniční nákupy vůbec nejvíce. „Situace je různá trh od trhu a výrobek od výrobku. Některé výrobky jsou u nás naopak levnější než např. v Polsku - třeba oblíbené komody BRIMNES nebo SONGESAND či třeba psací stůl BESTA BURS,“ dodal mluvčí IKEA Česká republika s.r.o. Petr Šašek.

A závěrem se stavme ve švédské restauraci v IKEA, jelikož si při návštěvě tohoto řetězce lze jen těžko nedat tradiční švédské masové kuličky. Chuťově se příliš v obou zemích neliší. Přesto i zde rozdíl najdeme. Pokud si totiž dáte švédské masové kuličky ve Švédsku a ne v Praze, ušetříte kolem 30 korun za porci (v případě, že si dáte základní porci 8 kusů kuliček). V přepočtu totiž vyjde na přibližně stokorunu, zatímco v Česku za ní bez slevové akce zaplatíte 129 korun.

Ale abychom nekončili návštěvu švédské pobočky nábytkářského gigantu IKEA ve zcela negativním duchu pro české zákazníky, přesuneme se k nápojové sekci. Pokud je vám z předchozích fotografií smutno, utěšit vás může, že existuje i výrobek, za který si naopak značně oproti nám připlatí Švédi. Zlatavý mok z Českých Budějovic totiž hodinu jízdy od polárního kruhu v místní pobočce IKEA pořídíte za v přepočtu více než 142 českých korun. Alespoň něco se tak vyplatí více v prodejnách IKEA u nás. Otázkou však je, zdali je Budějovický Budvar důvodem, proč nakoupit nábytek v IKEA u nás, a ne v zahraničí. Za pivo si sice připlatíte, ale při vybavování bytu ušetříte desítky tisíc. A pokud se rozhodnete zajet pro nábytek do Švédska, zaplatí vám tento cenový rozdíl u některého nábytku nejen cestu, ale i zdejší dovolenou na pár dní…

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…