IKEMu se nadále daří v oblasti transplantací orgánů

17.02.2012 11:30

V Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se v roce 2011 rozvíjely transplantační programy. V ostatních centrech v České republice se počet transplantací mírně snížil. V IKEMu bylo provedeno 63,2 procent transplantací orgánů z celé České republiky. Oproti minulému roku je to o 4 procenta víc. Celkem bylo v nemocnici transplantováno 367 orgánů.

IKEMu se nadále daří v oblasti transplantací orgánů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova IKEM

Podle ředitele IKEM Aleše Hermana byl rok 2011 druhým nejlepším rokem v historii institutu. Lepší výsledek byl akorát v roce 2007, kdy se vyměnilo celkem 407 orgánů. Tehdy ovšem  Transplantcentrum IKEM mělo k dispozici více zemřelých dárců (103 oproti 90 v roce 2011).

Lékaři v IKEMu provedli 214 transplantací ledviny. Zvyšuje se počet žijících dárců

Podle tiskové zprávy provedli operatéři na IKEMu celkem 214 transplantací ledviny. Jedná se o největší transplantační program nemocnice. Až 185 orgánů pocházelo od zemřelého dárce a 29 jich poskytli dárci žijící.

„Zvyšování počtu transplantací ledviny od žijícího dárce představuje velmi žádoucí trend, neboť znamená téměř dvojnásobnou délku přežití transplantovaného štěpu, můžeme také lépe plánovat samotný operační výkon a jsme mnohem méně závislí na nepravidelné nabídce kadaverózních ledvin,“ vysvětlil přednosta  Transplantcentra IKEM Pavel Trunečka.

V roce 2011 provedlo Kardiocentrum IKEM 43 transplantací srdce. Nejčastější příčinou byla kardiomyopatie (porucha srdeční funkce), mezi příjemci převažovali téměř ze tří čtvrtin muži (74 %).

V programu transplantace jater bylo v IKEM provedeno 64 transplantací, osmi příjemcům bylo méně než 15 let. Ve dvou případech se jednalo dokonce o kojence, tedy děti mladší 1 roku.  

V roce 2011 se provedl rekordní počet transplantací slinivky břišní

Dosud rekordní počet transplantací byl v IKEMu zaznamenán v roce 2011 u slinivky břišní (pankreatu). Program transplantace pankreatu zde běží od roku 1983. V současné době se v IKEM používá novější chirurgická technika. Rozdíl od předchozí, tradiční techniky spočívá v provedení střední laparotomie (otevření dutiny břišní) a vložení štepů (slinivky a ledviny) jedinou operační ránou. Součástí transplantačního programu pankreatu v IKEM jsou také transplantace Langerhansovych ostrůvků. V roce 2011 se provedlo 15 samostatných výkonů.

Další vývoj v oblasti transplantací orgánů velmi významně závisí na počtu mrtvých dárců v ČR. Navzdory vyvíjenému úsilí se ale Česko, podobně jako jiné vyspělé státy, potýká s nedostatkem dárců. V roce 2011 relativní počet dárců orgánů v ČR dokonce meziročně poklesl (z 19,5 na 17,6 na 1 mil. obyvatel) a to i přes to, že byl po vzoru Španělska zaveden systém „dárcovských konzultantů“, tedy systému lokálních koordinátorů pracujících na pracovištích intenzivní péče, kteří mají zvýšit využití potenciálních dárců orgánů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…