IZIP má plán, jak z VZP dostat další miliony

26.09.2012 21:35

Společnosti IZIP vymyslela způsob, jak z Všeobecné zdravotní pojišťovny vytáhnout další peníze. Vyhrožuje totiž VZP, že pokud si nenechá její portál, odřízne ji od databáze s klienty. Osobní data klientů a jejich kontakty potom nabídne konkurenčním společnostem.

IZIP má plán, jak z VZP dostat další miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

O záležitosti informuje zpravodajský server Lidovky.cz.

Ředitel pojišťovny Pavel Horák se snažil členy správní rady přesvědčit, že se spolupráce s firmou vyplatí. Vyjde prý daleko levněji, než kdyby se VZP snažila najít nového dodavatele. Jedná se o portál pojišťovny, tedy webové stránky, které slouží i ke komunikaci mezi pojišťovnou, nemocnicemi a lékaři.

"Při prezentaci přitom padla také jedna výhrůžka. Vedení pojišťovny varovalo, že pokud se s firmou IZIP nedohodneme, přijdeme také o adresy a osobní účty pacientů. IZIP je použije a nabídne k prodeji jiné konkurenční pojišťovně," řekl serveru Lidovky.cz jeden z členů správní rady, který nechce být jmenován, a dodal, že jde přibližně o dva a půl milionu klientů.

"Toto varování na jednání skutečně padlo. Bohužel oprávněně," potvrdil další člen správní rady Michal Sojka.

IZIP vysaje další miliony

"Prodloužením smlouvy na portál navíc odvracíme nebezpečí arbitráže," dodal Sojka. Devětačtyřicet procent akcií firmy IZIP totiž převedli zakladatelé projektu a europoslanci Milan Cabrchoch a Miroslav Ouzký z ODS na švýcarskou firmu eHI eHealth International.

Správní rada proto uzavře s IZIP novou smlouvu na dobu neurčitou. Cena, za jakou bude společnost IZIP portál spravovat, je v jednání. IZIP chce sedm milionů měsíčně, rada navrhuje tři miliony. "Během následujících desíti měsíců se přitom vypíše soutěž na nového dodavatele a portál se vyřeší jinak," dodal k tomu další z členů rady Jiří Skalický.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podal na začátku září kvůli projektu IZIP trestní oznámení. Kontrola ministerstva totiž poukazuje na to, že se z účetnictví pojišťovny "odkutálelo" kvůli IZIPu nejméně půl miliardy korun.

Řešit by se mělo také to, že pojišťovna platí za portál prakticky potřetí. V minulosti už jeden funkční měla, od roku 2008 do roku 2010 přišel na téměř padesát milionů korun.

Před dvěma lety zadalo bez veřejné soutěže vedení VZP správu portálu firmě IZIP s tím, že bude portál spravovat zdarma. Místo toho ale začala pojišťovně vyplácet společnosti IZIP peníze. Kolik vlastně není jasné. Loni přiznal Horák, že VZP platí za služby elektronické komunikace asi  12 milionů korun. Letos uvedl jiné číslo - ani ne 6 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…