Imigrant, kvůli kterému vyhodili maďarskou kameramanku: Ať se soudí, určitě prohraje. Serveru Jakuba Patočky pak vysvětlil, proč vyrazil z Turecka do Evropy

31.10.2015 17:16

Syrský fotbalový trenér Osama Mohsen, kterého proslavila útočící maďarská kameramanka, poskytl rozhovor Deníku Referendum. Prozradil, proč opustil Sýrii, jak se žije běžencům v Turecku, i to, že se i dnes v Sýrii hraje fotbal, bohužel je ale zpolitizovaný jako vlastně všechno dnes. Po Sýrii se mu velmi stýská a doufá, že jí svět pomůže.

Imigrant, kvůli kterému vyhodili maďarskou kameramanku: Ať se soudí, určitě prohraje. Serveru Jakuba Patočky pak vysvětlil, proč vyrazil z Turecka do Evropy
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Příběh Osama Mohsena obletěl prakticky celý svět. Původně v Sýrii trénoval fotbalový tým, ale jednoho dne prchl ze své vlasti před zuřící válkou. To ovšem ještě nevěděl, že se útoku dočká i ze strany maďarské kameramanky Petry Lászlóové. Ta se za svůj útok původně omluvila, ale později začala uprchlíkovi hrozit žalobou za změnu výpovědi. Chce žalovat také Facebook, že ji neochránil před nenávistnými útoky na sociální síti.

Mohsen se nařčení Maďarky brání a podotýká, že celý incident měl pro něj i jeho rodinu zápornou i kladnou stránku. Nebylo snadné útok psychicky unést, ale na druhé straně přispěl k tomu, že se členské státy EU začaly o uprchlíky trochu lépe starat. Pokud ho bude zmíněná dáma žalovat, nemůže, než prohrát. Mohsen také prozradil, jak se dostal ze Sýrie až do Španělska.

„Pocházím z města Dajr az-Zaur, které bylo jedním z prvních, kde propukla syrská válka. Často jsme tam zažívali bombardování, útoky. Vyjít na ulici bylo životu nebezpečné. Proto jsme se rozhodli v září roku 2012 ze Sýrie utéct. V říjnu jsme dorazili do Turecka, kde jsme se usadili ve městě Mersin. Turecko je pěkná země, život tam ale pro syrské běžence není vůbec snadný. Syřané sice mohou v Turecku investovat, to se ale v praxi týká jen bohatých podnikatelů. Obyčejní řemeslníci, dělníci, zaměstnanci tam nenajdou žádné legální uplatnění. Možná v Istanbulu je to trochu lepší, ale všude jinde je to špatné,“ prozradil.

Pokud jde o Sýrii, z tamní situace je fotbalovému trenérovi smutno. Na území ovládaném syrským prezidentem Bašárem Asadem se ještě dá hrát syrská liga, ale zdá se mu nepředstavitelné, že by sport znovu sjednotil tak rozbitý národ. Znepřátelené strany si spolu fotbal asi nezahrají. Podobně komentuje informace, že v minulosti spolupracoval s teroristy. Je to prý jen propagandistické tvrzení, kterým se ho snaží očernit syrská vláda.

Přes to všechno se mu po Sýrii velmi stýská. „Strašně. Opravdu strašně moc. Rád bych ale ještě něco dodal. Přál bych si, aby svět pomohl Syřanům čelit hroznému utrpení, které prožívají. Když takto hovořím s novináři a před kamerami, nejde mi o mou slávu, ale snažím se připoutat pozornost k osudu své země. Prosím o soucit se Sýrií a o pomoc,“ uzavírá rozhovor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…