Imigrante, jeď na červenou a pomažeš! Donald J. Trump se nelekl a připravil soubor opatření, ze kterých liberálům bude zle

22.02.2017 7:21

Prezident USA Donald Trump se po tahanicích ohledně dekretu, který zamezoval vstup na území USA, rozhodl jít při regulaci migrace jinou cestou. Novým dekretem nechal výrazně rozšířit seznam deliktů, které mohou vést k vyhoštění imigranta ze země.

Imigrante, jeď na červenou a pomažeš! Donald J. Trump se nelekl a připravil soubor opatření, ze kterých liberálům bude zle
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Nově mohou být imigranti vyhoštěni i za drobné delikty, jako je krádež v obchodě nebo jízda na červenou.

Jak agentura Reuters cituje zdroje z americké vlády, rozšiřuje se počet lidí, u kterých vláda bude usilovat o deportaci. Vedle lidí považovaných za bezpečnostní riziko se úřady chtějí zaměřit také na nově příchozí, kteří nebudou mít příslušné doklady. Výjimku z přísných pravidel ale budou mít děti, které přišly do USA se svými rodiči.

PODROBNOSTI NA WEBU TELEVIZE BBC

Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost v souvislosti s tím očekává výrazný nárůst své agendy, chystá se proto najmout deset tisíc nových úředníků a pět tisíc lidí ke kontrole hranic. V USA žije v současnosti odhadem až jedenáct milionů přistěhovalců bez povolení, kterým by tak nyní hrozilo vyhoštění.

Anketa

Donald J. Trump je prezidentem měsíc. Oznámkujte ho jako v české škole

90%
5%
1%
3%
1%
hlasovalo: 11760 lidí

Jak upozorňují některá média, pracovní verze dekretu, která unikla během minulého týdne do médií, obsahovala ještě tvrdší návrhy, jako bylo povolení povolat Národní gardu k asistenci při deportacích. To se však nakonec ve finální verzi dokumentu neobjevilo.

VÍCE V BRITSKÉM THE GUARDIAN

„Prezident se chce jednoznačně zaměřit na kriminálníky a odsouzené, kteří ohrožují veřejnou bezpečnost,“ cituje server britského deníku The Guardian oficiální místa. Jak vyplývá z dokumentu, federální vláda se má pokusit navázat při vymáhání tohoto dekretu spolupráci s orgány jednotlivých států. To je přitom v USA vždy ožehavá otázka, státy obvykle lpějí na vlastní suverenitě, momentálně si navíc všichni pamatují, jak chtěl v minulém roce vnutit státům svou (přesně opačnou) imigrační agendu prezident Obama.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…