Imigranti ve Vídni oslavovali útok na Izrael. Zdechovský bouchl do stolu: Musí pryč!

08.10.2023 13:10 | Monitoring

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) se v Partii na CNN Prima News zaměřili na izraelsko-palestinský konflikt a na slovenskou politiku. „Migrační pakt je k ničemu. To si pamatujte a napište si to zlatým písmem,“ rozhorlil se k tématu migrace Zdechovský, jenž v tomto de facto našel shodu s Konečnou.

Imigranti ve Vídni oslavovali útok na Izrael. Zdechovský bouchl do stolu: Musí pryč!
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Partie na CNN Prima News, hosty: Tomáš Zdechovský a Kateřina Konečná

Úvodní téma patřilo izraelsko-palestinskému konfliktu, kdy byly v sobotu ráno z území Pásma Gazy vystřeleny stovky rakety na Izrael. „Myslím, že konflikt bude rychlý. Izraelská armáda si to nenechá líbit. Už v noci nasadila spoustu speciálních komand. Ale je to začátek nějakého dlouhodobého problému a zhoršení vztahu mezi Izraelem a Palestinou. Ukončí to veškeré tolerance dodávek peněz, dodávek pomoci ze třetích zemí,“ poznamenal lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský a hovořil o tom, z jakých peněz Hamás financuje útoky. Podle něj jsou to finance z Kataru, z Íránu a z dalších zemí. 

Ostře se v Partii Zdechovský také vymezil proti akci několika desítek příznivců Hamásu s palestinskými vlajkami, kteří se sešli v centru Vídně a oslavovali útok palestinských radikálů na Izrael. Na zmíněné setkání na sociální síti X upozornil například místostarosta Vídně Christoph Wiederkehr s tím, že je „otřesné a nepřijatelné, aby se ve Vídni jásalo nad útoky na Izrael“. Podle europoslance nelze v Evropě zavírat před takovými projevy oči. Tito imigranti musí pryč, nemají v EU co dělat, bouchl do stolu Zdechovský: „Pokud chce někdo do demokratické Evropy, říká, že je azylant, takže prochází azylovou procedurou a oslavuje vraždění lidí, tak co bude dělat na území Evropské unie. Prostě tito lidé sem nepatří!“

 

 

K celému konfliktu ale KSČM ještě své oficiální prohlášení chystá, čeká na izraelská i palestinská vyjádření. „Po dlouhé době souhlasím s panem prezidentem. Cestu k urovnání jakéhokoliv problému je potřeba hledat u jednacího stolu. Nesouhlasím s panem kolegou, že se jedná o něco jednorázového,“ řekla europoslankyně Kateřina Konečná. 

„Měli bychom reálně jednat o tom, jak si ty dva státy představují svoje žití. OSN se musí přičinit k tomu, aby k tomuto již nedocházelo. Je to neskutečný lidský svinstvo, ale úkolem politiků je, aby se toto neopakovalo,“ dodala Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Samozřejmě, že jsem pro mírovou cestu. Pořád se dostáváme do opakování frází a já si nemyslím, že bez toho, aniž bychom tady měli dva suverénní státy, které budou mezinárodně uznané, tak těžko k míru dojde,“ podotkl následně Zdechovský, s čímž souhlasila i Konečná, že s dvoustátím souhlasí. 

V otázce migrace pak Konečná zkritizovala předsedu vlády Petra Fialu (ODS) za jeho roli v Evropské unii.

„Hájí pozici České republiky. Selhalo ministerstvo vnitra. Kritizoval jsem to už v minulosti, to, jak ministr Rakušan odjel do Lucemburku a odkýval 20 tisíc za jednoho nepřijatého uprchlíka a nedojednal tu zásadní věc: Migrační pakt je k ničemu. To si pamatujte a napište si to zlatým písmem. Nikdo ho nebude dodržovat, pokud neuděláte tu první proceduru, ‚čekování‘ lidí, tak je celý migrační pakt na nic. Lidé sem budou přicházet a budeme je tu držet, vytáhnete je z toho zařízení po určité době, pustíte je někam, kde budou bydlet a lidé se rozutečou po Evropě,“ upozornil Zdechovský. 

To, že ministr Rakušan selhal a prodal Českou republiku, následně řekla Kateřina Konečná. Zdechovský však tato slova považuje za „silná“ a hovořil o tom, že pan Rakušan udělal zkrátka chybu. 

Dalším tématem bylo Slovensko a skutečnost, že prezidentka Zuzana Čaputová tento týden sdělila, že nepodporuje další dodávky zbraní na Ukrajinu. Zdůvodnila to tím, že v parlamentních slovenských volbách zvítězily strany, které vojenskou pomoc Ukrajině odmítají.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36092 lidí
„Postoji paní prezidentky Čaputové rozumím,“ vyjádřil se Zdechovský, ale zároveň podotkl, že určité kroky považuje za chybné. Větu o tom, jak by postupoval v této situaci on, nedokončil.

„Voliči rozhodli, neměli bychom jejich rozhodnutí zpochybňovat. Prezidentka udělala po dlouhé době něco, co chtějí lidé,“ poznamenala Konečná.

„Měli jsme tady prezidenta Zemana, s ním jsem nesouhlasil vůbec v ničem. Také jsem ho musel respektovat. I když jsme si zvolili v roce 2021 jinou vládou, tak prezident Zeman ukázal, že není ochoten respektovat vůli občanů. Jsem zvědav, jestli komunisté budou respektovat, když občané budou chtít něco jiného než prezident. A ty volby na Slovensku nebyly prezidentské. Ty volby byly do parlamentu, do Národní rady SR. A říkat, interpretovat, že většina občanů rozhodla... Nerozhodla s tímto záběrem,“ oponoval Zdechovský.

„My jako komunisté respektujeme vždy názory občanů. Na rozdíl od vás chceme například referendum v otázkách, o kterých by měli rozhodovat lidé. My se názoru občanů nebojíme a vždy ho budeme respektovat,“ dodala Konečná.

„Škoda, že ho nechcete 70 let,“ podotkl Zdechovský, Konečná však poukázala na to, že lidovci byli s komunisty ve vládě před rokem 1989.

Závěrečné téma patřilo nadcházejícím eurovolbám, kdy stále ještě není jasné, zda v ČR do voleb půjdou strany v koalici – jako do parlamentních voleb Spolu –, či nikoliv. „Rozhodne se to během několika dní, možná týdnů,“ řekl k tomu Zdechovský. Konečná zmínila, že komunistická strana svoji kandidátku chce představit v listopadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdechovský každý měsíc mluví , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 09.10.2023 5:59:02
jinak. Podle situace. Napřed se předváděl, jaký je humanista pro migranty, teď se teatrálně předváděl jaký je humanista pro židy. Ať jde do ...... , komik.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…