Individuum na Pražském hradě, zločinci v Kremlu, šašek Trump. Je to deprimující, jímá mě hrůza, říká Zdena Mašínová o současném světě

05.12.2016 20:09

JINÝMA OČIMA To jste mě rozesmál, to se vám podařilo, to teda opravdu nechci. Spustila sestra bratří Mašínů Zdena, když se jí ParlamentníListy.cz zeptaly, jestli nechce kandidovat v příštích prezidentských volbách. Pak už se zcela vážně a dost depresivně zamyslela nad stavem tohoto světa. Nejhorší je podle ní rozpad tradiční rodiny.

Individuum na Pražském hradě, zločinci v Kremlu, šašek Trump. Je to deprimující, jímá mě hrůza, říká Zdena Mašínová o současném světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdena Mašínová

„Hodně deprimující. Z celkové situace západní civilizace, ale i neustálých konfliktů na Středním východě mě jímá hrůza,“ podotkla Zdena Mašínová, která se narodila v Praze téměř rok poté, co se stal Adolf Hitler německým kancléřem. Přesněji 7. listopadu 1933. ParlamentníListy.cz s ní rozebraly některé události končícího roku.

Brexit a volby v USA

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie je pro ni obrovským zklamáním. „Historie několika posledních století byla sice krvavá, ale nakonec západnímu světu svitla obrovská naděje. Když přišel Brexit, hodně mě to překvapilo. Britové tím nahráli zločinci v Kremlu, který si už dlouho přeje rozdělení Evropy. S tím ale absolutně nesouhlasím,“ doplnila.

Nicméně i prezidentské volby v USA ji vůbec nepotěšily. „Ptala jsem se známých v USA, co to tam vyvádějí? Bylo pro mě udivující, že tam neměli někoho jiného na tak superdůležitou funkci než tyhle dva kandidáty. Hillary Clintonová, teď budu lidová, by měla chodit kanálama. Už jen ten její život s manželem. Když jsem se poprvé podívala na šaška Trumpa, stačilo mi to a nemusel vůbec otevřít pusu,“ podotkla s tím, že má o Ameriku strach.

Se západní civilizací to jde podle ní rychle z kopce. „Jo, s tím si už bude muset poradit vaše generace a vůbec vám to nezávidím. Já už jsem mimo,“ dodala.

Lepší bez prezidenta

Když se jí ParlamentníListy.cz zeptaly, jestli nechce kandidovat v příštích tuzemských prezidentských volbách, hodně ji to pobavilo: „To myslíte z legrace, to jste mě rozesmál, to se vám podařilo, to teda opravdu nechci!“

Už jen z vyslovení jména prezidenta Miloše Zemana se jí prý dělá špatně. „To jméno přede mnou už nevyslovujte. To je můj další šok. Jak je možné, že to individuum vůbec ještě sedí na Hradě? Už dávno s ním měli provést defenestraci. A ještě se zamýšlet, jestli eventuálně bude pokračovat? To nesnesu. U toho už vůbec nechci být,“ řekla naštvaně.

Prezident Česka by měl mít hlavně dobrý charakter, což je ale prý nad síly dnešní společnosti. „Obávám se, že jsme opravdu v hlubokém úpadku. Proto jsem od devadesátého roku byla zásadně proti, aby tady byla prezidentská funkce vůbec obsazována. Doposud jsme měli na Pražském hradě tři alkoholiky, což je i pro mě silné kafe,“ sdělila.

Cesta trnitým údolím

„Turecký prezident Recep Erdogan stále vyhrožuje, že když Evropská unie nedá Turkům bezvízový styk, tak sem všechny ty uprchlíky pustí. Budeme si s tím muset také nějak poradit, co nám zbude. Pustit sem lidi, co jsou v Sýrii ohroženi válkou, to chápu. Ale s nimi sem opět zamíří hordy ekonomických běženců. Západní Evropa to nechala dojít hodně daleko a dnes si s tím neví rady stejně jako USA,“ sdělila.

Česká republika by ale podle ní měla být solidární se zbytkem Evropy. „Nemůžeme mít z EU jen výhody. Navíc hmotné výhody jsme z EU měli zatím dost velké. Nicméně přijímání uprchlíků musí být organizované, a ne, jak vykřikovala madam Merkelová, že je třeba přijmout všechny. Není to vůbec jednoduché. Na druhou stranu odmítat úplně všechny nemůžeme,“ vysvětlila.

Život sestry bratří Mašínů by se dal přirovnat k cestě velmi trnitým údolím. „Budoucnost příliš růžově nevypadá. Hlavně křesťanská společnost západní civilizace je v rozkladu. Tvrdilo se, že mladší generace ve východní Evropě už budou schopny žít demokraticky, ale nevěřím tomu. Hlavně tady nejsou žádné vzory či dobré příklady. Jaké asi mohou mít děti vzory v rozpadlých rodinách,“ položila nakonec řečnickou otázku. Pro Zdenu Mašínovou byl vždy jasným vzorem otec Josef Mašín. Za první světové války československý legionář, za té druhé člen odbojové skupiny Tři králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…