Internet jede: Zvracející Landa, neuvěřitelná píseň i varování Zemanovi

03.02.2013 8:39

Část internetové komunity před druhým kolem prezidentských voleb poměrně ostře útočila na Miloše Zemana. Po jeho úspěchu tyto, zejména facebookové, skupiny zalila vlna frustrace, která vedla k řadě ostrých výroků. Ta se postupně přeměnila v posměch novému prezidentovi. Oblíbeným terčem se staly zejména dva momenty z volebního odpoledne. Postupně se však horké hlavy začaly zklidňovat.

Internet jede: Zvracející Landa, neuvěřitelná píseň i varování Zemanovi
Foto: Youtube.com
Popisek: Pavel Liška, Josef Polášek a další parodují lidovou písničku ve snaze dělat si legraci z Miloše Zemana

Ve volebním speciálu ČT Václav Moravec mimo jiné debatoval s Pavlínou Kvapilovou, oficiálně šéfkou „nových médií“ ČT, mající pod palcem vše, co se děje na internetu. Spolu, mimo jiné, poprvé zavtipkovali nad přeřeknutím Miloše Zemana se „softwarovými kuličkami“. Kvapilová tehdy vtipkovala, že s ohledem na naladění internetu proti Miloši Zemanovi se dá očekávat, že nově zvolený prezident ještě nějakou „softwarovou kuličku“ ve smyslu útoku z internetu schytá. Uplynul týden, který jí dal za pravdu.

Vděčným soustem pro protizemanovské skupiny se stalo právě improvizované vyjádření Miloše Zemana z tiskové konference bezprostředně po zvolení. Tehdy mluvil o nekompetentnosti ochranky, která nedokázala v Chrastavě ochránit Václava Klause před „softwarovými kuličkami“. Přeřeknutí se stalo vděčným tématem celé protizemanovské kampaně.

Například na stránce skupiny „Nevolili jsme Zemana a jsme na to hrdí“ se ve čtvrtek objevila citace titulku z tisku, doplněná varováním: „Zeman opouští Vysočinu a jede úřadovat do Prahy, tak hlavně pozor na softwarové kuličky".

Tato iniciativa zároveň po volbách inovovala podtitul své stránky. Je tam uvedeno „Nejsem ten, kdo je zodpovědný za dalších pět let v ČR, volil jsem čest a noblesu, volil jsem Karla Schwarzenberga“. Podepsán pod tímto vyznáním je „slušný občan“.

Dalším oblíbeným tématem je Zemanovo zaškobrtnutí na schodech v budově České televize.  To se stalo předmětem mnoha recesistických zpracování. Někteří jej dávají do souvislosti s jinými Zemanovými problémy na schodech a tato "schopnost" nově zvoleného prezidenta je dokonce terčem zájmu odlehčenějších komentářů v tisku.

Část internetové veřejnosti se dokonce pokusila dát vratký krok nově zvoleného prezidenta do souvislosti s nadměrnou konzumací alkoholu. Tyto spekulace přiživil i tisk, například MF DNES, která v sobotu přinesla svědectví dokumentaristy, který s Milošem Zemanem natáčel v průběhu kampaně. Ten čtenářům vykládal, jaké v Zemanovi alkohol probouzí démony.

Protest proti Miloši Zemanovi již od voleb běží na serveru youtube.com, kde se shromažďují videa na kanále „Zeman na Hrad nepatří“. Již před volbami zde čtveřice herců šokovala písní „Zemani“, aneb přisprostlou variací na lidovou písničku „My jsme Valaši“. Ze stejného aranžmá vychází i povolební sólový počin herce Marka Daniela, který za doprovodu kytary předvedl variaci na trampskou píseň „Toulavej“.

Hned v úvodu žádá všechny, kteří nového prezidenta zvolili, ať mu vysvětlí, proč se jejich favoritovi říká „Jezevec“. Pak pokračuje úderným apelem „Zvolili jste mistra lhaní, zvolili jste Zemana“. Opravdová nálož ovšem přichází v refrénu: „Svobodný hlas už neuslyšíš, budou ti do hlavy srát. Budou tě dusit, až se ztišíš, až budeš vzlykat, až budeš lhát“.

Celé video můžete shlédnout ZDE

Fandové Karla Schwarzenberga však v povolebním týdnu přešli od odporu k pasivní resistenci. Svůj nesouhlas s výsledky prezidentských voleb chtějí vyjadřovat například nošením placek, distancujících se od současné hlavy státu. Na Facebooku mají sympatizanti dokonce možnost si objednat příslušné placky.

V nabídce jsou placky, na nichž je, obvykle nepříliš vzhledně, vyobrazen Miloš Zeman. Jeho portrét je doplněn informacemi typu „Na mě nekoukej, já ho nevolil,“ nebo „Zeman není můj prezident,“ či dokonce „Stydím se za svého prezidenta“. Následně se  ve facebookové skupině objevila poptávka po pozitivní placce, na které bude vyobrazen kandidát mající sympatie skupiny. Požadavku bylo vyhověno plackou „Můj prezident je Karel“, ze které se usmívá ministr zahraničí.

Děkuji, nechci, kulturní fronto

Naopak v Zemanův prospěch se jednoznačně vymezila dlouhodobě úspěšná facebooková iniciativa „Stydím se za vládu ČR a chci její demisi“.  Ta již před druhým kolem podpořila facebookovou iniciativu „Jsem Čech a v II. kole volím Čecha-Zemana“.

Hned v pondělí po volbách se na stránce skupiny objevil vzkaz, kritizující tzv. „kulturní frontu“, která masivně podporovala Karla Schwarzenberga. „Tohle je inteligence národa? Boha jeho. Ještě že máme v ČR skutečnou demokracii, protože tu, co nám oni vnucují - děkuji nechci,“ objevuje se na stránce.

Ještě předtím byl v této skupině pozitivně kvitován článek z ParlamentníListy.cz, na kterém se poražený Karel Schwarzenberg obává, že „Pan budoucí prezident Zeman se postará o pád vlády“. Komentář začíná optimistickým „Už aby to bylo“ a pokračuje úvahou, která je s ohledem na fakt, že byla psána v neděli po volbách, neobyčejně jasnozřivá: „Mám tušení, že pád vlády a předčasné volby vyvolá právě TOP 09, aby využila 'fenoménu Karel', než to 'vyhasne'.“   

Tato skupina rovněž představila variaci na slavnou žlutou placku s „pankáčem“ Karlem. Na ní je se stejným fialovým čírem vyobrazen ministr financí Miroslav Kalousek, který právě v této facebookové skupině patří dlouhodobě k nejvíce nenáviděným. Obrázek je doplněn vzkazem: „Mirek is not dead. Nechci Kalouska na Hradě.“

Landovi se udělalo zle, a zvolil krále

Zajímavý názor na volbu prezidenta projevil i zpěvák Daniel Landa, nově kouzelník a kejklíř ŽITO 44. Na svých stránkách se již před druhým kolem vyjádřil poměrně jednoznačně: „S tímhle způsobem volby prezidenta mi polibte p*del. Chce se mi z té volby blít. I ze Švarcnberka i ze Zemana.“ Po volbách informoval, že jeho družina si na Vyšehradě místo prezidenta zvolila krále Vratislava II, jemuž zachová věrnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…