Írán: Podporujeme Palestinu bez výhrad. O tomto jsme však nevěděli

09.10.2023 9:07

Vedle války na Ukrajině, která trvá už takřka 600 dní, probíhá teď také válka v Izraeli. Teroristé podnikají útok na Izrael z pásma Gazy, vraždí, unášejí lidi a čekají, jak odpoví Izrael, jak tvrdě dopadne jeho úder na Palestince. Z Izraele zaznívá, že tito teroristé jsou horší, než stoupenci tzv. Islámského státu. A Írán oficiálně tvrdí, že s touto akcí nemá nic společného, ale jinak považuje i tento typ odporu Palestinců za zcela přijatelný.

Írán: Podporujeme Palestinu bez výhrad. O tomto jsme však nevěděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Izraele na náměstí Franze Kafky

Od svého vzniku v roce 1948 musel stát Izrael bojovat o své přežití. Musel čelit jak útoku koalice sousedních států, tak boji s Palestinci, kteří se nikdy se vznikem státu Izrael nesmířili. A tento stav trvá dodnes. Izrael čelí útokům teroristů podporovaným např. z Íránu. Tentokrát čelí vlně útoků organizovaných z palestinského pásma Gazy hnutím Hamás. Teroristé mají tentokrát kromě vražd na svědomí i únosy lidí z oblasti u Gazy.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

„Izrael se snaží zjistit přesný počet rukojmích, kteří byli odvlečeni do Gazy, izolované pobřežní enklávy s téměř 2 miliony lidí nacpané do 140 čtverečních mil, jednoho z nejhustěji osídlených míst na světě,“ uvedla k tématu CNN. Hamás tvrdí, že zajal desítky Izraelců, včetně vojáků, a videa ověřená CNN ukazují některé z dramatických zajetí. Brigády Al-Kásám, ozbrojené křídlo Hamásu, varovaly, že útoky v oblasti by mohly mít dopad na rukojmí, přičemž jejich mluvčí Abú Obaida v sobotu v nahrané zvukové zprávě uvedl, že jsou „přítomni ve všech osách v pásmu Gazy“.

Jedna izraelská matka řekla CNN, že telefonovala se svými dětmi ve věku 16 a 12 let, které byly samy doma, když venku slyšely výstřely a lidi, kteří se snažili dostat dovnitř. Pak po telefonu slyšela, jak se dveře rozlomily.

„Slyšela jsem teroristy mluvit arabsky k mým teenagerům,“ prozradila. Ale v jednu chvíli se telefon odmlčel a od té chvíle matka o svých dětech neslyšela.

CNN také upozornila, že část stávajících obyvatel Evropy zvěrstva ozbrojených sil Hamasu zvěrstva  oslavuje. „Na záběrech ze sociálních sítí je vidět, jak lidé po násilnostech mávají v ulicích Berlína a Londýna palestinskými vlajkami,“ upozornila CNN.

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová vyslala do ulic vzkaz.

„V britských ulicích musí platit nulová tolerance antisemitismu nebo oslavování terorismu. Očekávám, že policie použije plnou sílu zákona proti projevům podpory Hamásu,“ zdůraznila.

Server britského deníku The Telegraph upozornil, že v Berlíně policie proti davu oslavujícímu teror Hamásu páchaný na Izraelcích zakročila. Podle strážců zákona večer někteří lidé slavili na bulváru Sonnenallee.

Mluvčí izraelských obrněných sil brig. generál Daniel Hagari se k útoku také vyjádřil. „Hamás provedl nejhorší masakr izraelských civilistů v izraelské historii. Hamás byl barbarštější než ISIS,“ zdůraznil. Na jeho slova upozornil server listu Jerusalem Post.

Zástupce Íránu na půdě OSN prohlásil, že jeho země s tímto konkrétním útokem na Izrael nemá nic společného.

Rozhodné kroky Palestinců představují zcela legitimní obranu proti sedmi desetiletím okupace a hrozným zločinům ze strany nelegitimního sionistického režimu. Podporujeme Palestinu bez výhrad. Nejsme však zapojeni v palestinské reakci, kterou provedla pouze samotná Palestina,“ cituje Jerusalem Post zástupce Íránu při OSN.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když jde o útok na nevěřící,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 09.10.2023 10:33:06
natož ještě židy, tak se všichni vyznavači koránu sjednotí. Ať jsou to již šíté, sunité, či třetí generace Arabů žijíích v Německu či jinde v Evropě.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…