Írán v koutě. Přibydou jaderné zbraně? Francie se děsí

08.05.2019 17:02

Írán obnovuje část svého jaderného programu. Francie bije na poplach. Ministryně obrany Florence Parlyová má obavy, co se stane dál, napsala s odvoláním na další zdroje agentura Reuters.

Írán v koutě. Přibydou jaderné zbraně? Francie se děsí
Foto: ČT
Popisek: Íránský prezident Hasan Rúhání

Írán se rozhodl, že už nebude plnit část dohod, jejichž podepsání oznamoval světu jako velký úspěch dnes již bývalý prezident Spojených států Barack Obama. Obamův nástupce Donald Trump označoval dohodu za špatnou a sliboval, že stane-li se prezidentem, ve vztahu k Íránu podstatně přitvrdí. A jak řekl, tak udělal.

Anketa

Jsou demonstrace proti Babišovi a Benešové prospěšné?

9%
87%
hlasovalo: 22399 lidí

Prezident Hassan Rouhani varoval svět, že pokud Trump nezmění svůj přístup, muslimský stát se naplno vrátí k obohacování uranu. Podle íránského prezidenta je na Velké Británii, Francii, Číně a Rusku, aby přiměly Američany vrátit se k jednacímu stolu a zmírnit sankce.

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová má obavy, co se stane dál. „Dnes se nemůže stát nic horšího než právě to, že Írán od dohody odstoupí,“ varovala.

Připomeňme, že Írán v dohodě s exprezidentem Barackem Obamou slíbil, že omezí svůj jaderný program výměnou za zrušení mezinárodních sankcí. Donald Trump, nástupce Baracka Obamy, vůči Íránu opět přitvrdil. Prezident mimo jiné důrazně doporučil, aby ostatní nenakupovali íránskou ropu.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif však dal najevo, že jeho zemi dochází trpělivost. Na sociální síti Twitter zdůraznil, že Spojené státy by měly spolu s dalšími partnery usednout k jednacímu stolu. Írán je prý zatím stále svolný debatovat, ale okno příležitosti se podle jeho názoru pomalu ale jistě uzavírá.

Podle inspektorů OSN Írán dohodu dosud dodržoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…