Íránský velvyslanec při OSN: Bereme to jako vyhlášení války. Odpověď bude velmi tvrdá

04.01.2020 10:48

Světové tiskové agentury informovaly o nočním leteckém úderu severně od Bagdádu cíleném na bojovníky irácké milice podporované Íránem, jenž si údajně vyžádal několik mrtvých. Agentura Reuters s odvoláním na zdroj v irácké armádě hovořila o šesti zabitých a třech vážně zraněných. Agentura AP informovala, že zahynulo pět členů milice. Irácká armáda však informace o náletu u Bagdádu popřela.

Íránský velvyslanec při OSN: Bereme to jako vyhlášení války. Odpověď bude velmi tvrdá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

Nejnovější útok se měl údajně stát kolem 01:00 místního času (23:00 SEČ), zasáhnout měl podle původních informaci konvoj s příslušníky takzvaných Lidových mobilizačních sil (PMF), jež jsou součástí irácké armády a sdružují milice, z nichž mnohé podléhají íránskému vlivu.

Totožnost zabitých nebyla ihned zřejmá, řekl AP nejmenovaný irácký představitel. Irácké Lidové mobilizační síly, milice podporované Íránem, nejdříve v prohlášení uvedly, že konvoj zdravotníků se stal terčem náletu. Později však vydaly další prohlášení, podle kterého se v Tádží žádný zdravotnický konvoj cílem leteckého útoku nestal.

Zprávy přišly den poté, co americký raketový útok v iráckém hlavním městě zabil klíčového íránského generála Kásema Solejmáního. Některá média proto původně naznačovala, že i za novým úderem stojí Spojené státy. Mezinárodní koalice vedená USA, která bojuje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS), se však od události distancovala.

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa bylo zabití Solejmáního krokem k odvrácení války. Íránský velvyslanec při OSN Madžíd Tacht Ravančí v rozhovoru s televizí CNN v pátek večer řekl, že „americký atentát na klíčového íránského generála Kásema Solejmáního odpovídá vyhlášení války a odpověď Teheránu bude tvrdá“. Předtím ještě oznámil Radě bezpečnosti OSN a generálnímu tajemníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, že Írán si vyhrazuje právo na sebeobranu na základě mezinárodního práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…