Islám je naše budoucnost. Zásadní jednání pobočníků Merkelové a zástupců muslimů

27.09.2016 16:36

V Německu se již podesáté odehrála Konference o islámu, která je platformou, jejímž cílem je zvýšit pochopení mezi Němci a muslimy. Její kritici ji však považují za pomýlenou a tvrdí, že naopak spíše přispívá ke zvýšenému napětí v zemi. Informuje Deutsche Welle.

Islám je naše budoucnost. Zásadní jednání pobočníků Merkelové a zástupců muslimů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Konference o islámu se poprvé konala v roce 2006 z popudu nynějšího ministra financí a tehdejšího ministra vnitra Wolfganga Schäubleho, jehož cílem bylo vytvořit nestrannou platformu pro dialog mezi představiteli německého národa a islámského náboženství. „Islám je součástí Německa a součástí Evropy; je součástí naší přítomnosti, součástí naší budoucnosti,“ uvedl Schäuble v úvodu konference.

Podle předsedy kurdské komunity v Německu Aliho Ertana Topraka má za sebou konference pohnutou historii. Dokonce spíše přispívá ke vzájemnému odcizení, čímž tak zcela popírá svou základní funkci.

Podle současného šéfa konference, ministra vnitra Thomase de Maiziera, je však vidět jasný pozitivní vliv. „Dosáhli jsme mnohého,“ zkonstatoval s tím, že Konference o islámu byla vždy iniciátorem mnoha pozitivních změn, mezi které řadí například náboženskou výuku na školách či profesuru islámské teologie na univerzitách.

Celý text zde.

Zásadním problémem Konference o islámu je podle Centrální rady muslimů v Německu hlavně skutečnost, že jedná s pouze velmi omezeným okruhem islámských organizací, což je skutečnost, která se změnila v průběhu její existence.

„Myslím, že si Konference o islámu nijak nepomáhá tím, že omezuje svůj kontakt s muslimy jen na asociace, které reprezentují zhruba 15 % z nich,“ poznamenala berlínská právnička kurdského původu Seyran Atesová.

„Byla by to skvělá příležitost k zahrnutí organizací zastupujících migranty ve snaze lépe se postavit k současnému řešení uprchlického problému,“ poznamenal předseda Turecké komunity v Německu Gökay Sofuoglu, který částečně sdílí názor Atesové, že by měla konference rozšířit svoje pole působnosti. „Kritizoval jsem fakt, že jde o čistě německou Konferenci o islámu, když to, co potřebujeme, je evropská konference,“ dodal.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…